Binswangers sykdom

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bienswangers sykdom
ICD-10-kodeI67.3
ICD-9-kode290.12

Binswangers sykdom eller Progressiv vaskulær leukoencefalopati er en sjelden form for multi-infarkt demens forårsaket av forandringer i dypet av hjernens hvite substans. Sykdommen kjennetegnes av hukommelsestap, reduksjon av intellektuelt funksjonsnivå og endring i stemningsleie.

Binswangers sykdom er et av de nevrologiske syndromer som sees etter lengre tids høyt blodtrykk / hypertensjon. Den er ikke vanlig, men tydelig ødeleggende. Funnene ved gransking av vevsprøver under mikroskop / histologiske funn, er diffuse, irregulære tap av nervefibre / axoner og tap av isolerende fettstoff, myelin, rundt nervefibrene, fulgt av en omfattende arrdannelse / gliosis. Små infarkt kan sees i frontallappen. Den sykdomsfremmende / patologiske mekanismen kan være ødeleggelse forårsaket av alvorlig åreforkalkning / aterosklerose.

En pasient med langsiktig alvorlig høyt blodtrykk / hypertensjon utvikler stadig forværrende demens. CT-scans av hodet viser tap av hvit masse dypt i halvdelene av cerebrum, storehjernen.

Det er ingen behandling eller helbredelsesmuligheter kjent for Binswangers sykdom, men legemidler som brukes ved hypertensjon, depresjon, arytmier og hypotensjon (lavt blodtrykk) brukes for å behandle sykdommens symptomer.