Diskusjon:Bipolar lidelse

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Nøyaktighet[rediger kilde]

En psykologspire med peiling har hvisket meg i øret at:

  • "hyperthymi en egen diagnose, så vidt eg vet, i hvert fall ikke en bipolar lidelse"
  • "og jeg husker ikke icd-10 i hodet, men det kan hende at bipolar defineres ut fra etiologi, men da legges det på som en spesifikasjon til hovedlidelsen"

...så var det nevnt. - Soulkeeper 26. des 2006 kl. 19:49 (CET)



Hyperthymi regnes faktisk innenfor det bipolare spekteret, som er en ganske stor fellesbetegnelse, samlesekk om du vil (som add). Det bør kanskje påpekes at kun variant nr. 1 og 2 er godkjente diagnoser i både det norske og det internasjonale systemet.

Det virker også riktig å påpeke at de fleste bipolare har lange "normale" perioder mellom episodene.

Sabrina.


Pålitelighet av informasjonen[rediger kilde]

Det er mange meninger og påstander om bipolar sykdom. Det er også vanskelig å få oversikt over all forskningen som er gjort, og mye av forskningen har dårlig kvalitet. I såkalte systematiske oversikter bruker forskere minst ett år på å gå gjennom all forskning for ett bestemt, avgrenset tema. Deretter blir hver enkelt studie kvalitetsvurdert. Resultatet kalles en systematisk oversikt. Det fins en rekke slike oversikter om bipolar lidelse i Cochrane-databasen. For å gjøre disse oversiktene lettere tilgjengelige oppsummerer Clinical Evidence resultatene fra oversiktene. I Norge har det nasjonale Helsebiblioteket kjøpt tilgang til Clinical Evidence. En kortfattet, norsk oversettelse er å finne på et eget emnebibliotek for psykisk helse, på www.helsebiblioteket.no/psykiskhelse Jeg har lagt inn informasjon herfra på denne siden fordi dette kan sies å være et minste felles multiplum når det gjelder hva vi med sikkerhet vet om lidelsen i dag. Selv om fakta er hentet fra denne kilden, har jeg selvsagt lagd egne setninger og gitt informasjonen et nytt uttrykk. --Sylvier 28. sep 2007 kl. 23:33 (CEST)

Min kilde(sykepleier med snart 40 år i bransjen bak seg), hevder at der skal være belegg for at «kognitiv terapi» har noe for seg. Utover det, hadde hun ingen innvendinger mot dagens tekst, som jeg regner for bra.--Bjørn som tegner 28. sep 2007 kl. 23:02 (CEST) PS: signaturknappen er til bruk på diskusjonssidene. Du finner den ca midt på knapperekken som dukker opp når du er i redigeringsmodus, eller du kan bruke fire slike: ~ .DS.PPS:) - og fortsatt god redigering!DDS

Ok fant knappen. Takk! --Sylvier 28. sep 2007 kl. 23:34 (CEST)

De nada! --Bjørn som tegner 29. sep 2007 kl. 00:00 (CEST)

"Det norske lovverket gir liten beskyttelse mot slike utslag av sykdommen, men det er rettspraksis som gir pasienten noe bedre rettigheter i opprydningen av slike perioder." Citation needed (vet ikke hvordan man legger inn dette) Dette usignerte innlegget ble skrevet av 85.200.194.223 (diskusjon · bidrag) 6. apr 2010 kl. 09:54 (CEST) (Husk å signere dine innlegg!)

Du legger det inn med malen {{tr}} etter utsagnet, før punktum. - Soulkeeper 6. apr 2010 kl. 10:35 (CEST)

Fjerne avsnitt "Kreativitet og intelligens"?[rediger kilde]

Kan jeg få lov å foreslå å slette avsnittet "Kreativitet og intelligens"? Disse mytene om at schizofrene og andre med alvorlig psykisk lidelse er mer intelligente og/eller kreative enn andre har ingen vitenskapelig basis. De er kanskje til dels oppfunnet for å redusere stigmaet ved å være syk, men gjør selvsagt lite for selvfølelsen til det store flertall syke med helt gjennomsnittlig kreativitet og intelligens. Artikkelen mangler referanser. Man vil ha store problemer med å finne gode referanser til dette sludderet.Liv langberg 21. jun 2009 kl. 22:43 (CEST)

Hmmmm! Det forekommer meg at der er gitt ut en del magister- og tildels Doctor- avhandlinger med basis i tanker om at den og den kunstneren leverte sine beste arbeider på grunn av / tross av sin udiagnostiserte lidelse. Jeg tror både Munch og S.Kierkegaard er på listen. Han mente forøvrig at mennesket av natur var en vrøvler (mener å huske fra en av Tollak Sirnes sine bøker). Min anelse: en sky av referanser, men tvilsom vederheftighet. Post mortemdiagnostikk er en i beste fall usikker gjettelek. Bipolare er mest sannsynlig, som du sier, like kloke eller dumme som folk flest - unntatt når de er i "tåkeland".
På den annen side kan det at noen gjør det bra, tross sykdommen, kunne tjene til litt oppmuntring? Bjørn som tegner 21. jun 2009 kl. 23:17 (CEST)
Jeg støtter forslaget om sletting av avsnittet. Har selv fjernet en del navn på personer som har fått diagnoser post-mortem (som også var referanseløse), i denne artikkelen. Samtidig merket jeg alle disse påstandene om suveren intelligens med {{trenger referanse}}. Det har stått slik siden 4. mai, da har vel kanskje de som mener at dette medfører riktighet hatt en grei mulighet til å skaffe referanser? Og skulle det en gang i framtida vise seg at dette faktisk er korrekt, er det sikkert noen som tar på seg jobben å legge det inn igjen. Bitjungle 21. jun 2009 kl. 23:28 (CEST)
Jeg tror det er bedre å si noe riktig om kreativitet og intelligens enn å forsøke å tie det ihjel. Det vil være dømt til å mislykkes ...
Men jeg aner ikke hva som er riktig. Kan du føre kilder for at disse ideene mangler «vitenskapelig basis»? I så fall burde du være i stand til å foreta en skikkelig debunking her. :)
(enwp har forresten sju referanser i tilsvarende seksjon. Jeg har ikke idé om hvor gode de er, men jeg kan vel gjette meg til hva du vil mene om dem ... en:Talk:Creativity and mental illness gir vel også en viss idé ...)
Men slik avsnittet nå ser ut, vil det i alle fall ikke skade å fjerne det. Det kommer sikkert kjapt tilbake i en eller annen form, riktignok, men vi kan jo alltids håpe det blir en mer encyclopædisk sådan. ;-) — the Sidhekin (d) 21. jun 2009 kl. 23:37 (CEST)
Det blir litt omvendt bevisbyrde å måtte finne frem til referanser som motbeviser referanseløse påstander, og det blir vel litt feil...? For øvrig begynte jeg å interessere meg for dette temaet når jeg oppdaget hvor mange psykiske (og andre) lidelser Albert Einstein har fått post-mortem. Det er mange som ønsker å knytte ham til sin gode sak, og det er sikkert gjort i beste mening. Dette synes jeg var et forholdsvis greit forsøk på å tilbakevise disse diagnosene. Ikke noe generell referanse som motbeviser alle slike post-mortem diagnoser, men i alle fall et forsøk på å klargjøre tilfellet Albert. Bitjungle 22. jun 2009 kl. 00:41 (CEST)
Vel, hvis byrden blir for tung å bære, kan jeg alltids hente noen referanser fra den engelske artikkelen. ;-) Men du misforstår: Jeg påpeker at her er en anledning til å tilbakevise disse ideene, og at det vil være bedre enn bare å fjerne dem herfra, for de lever videre uavhengig av denne artikkelen, og de vil med sikkerhet komme tilbake. — the Sidhekin (d) 22. jun 2009 kl. 01:00 (CEST)
Ok, skjønner. Bra innspill. Da håper jeg at noen med litt mer faglig tyngde enn meg kan skrive noen velvalgte ord om dette fenomenet med å gi avdøde personer en post-mortem diagnose til støtte for egen sak. Og jeg håper vi unngår lister slik som denne på enWiki, som er ekstremt spekulativ (og som også inneholder navn på mange nålevende personer). Den gir inntrykk av at det er svært lite rom for naturlig variasjon i menneskelig adferd, det minste lille avvik og du er på lista! Som de sier i Einstein-artikkelen jeg viste til tidligere: selv om man ikke alltid er like velstelt på håret eller av og til går litt lurvete kledd, trenger ikke dette å være noe bevis på en psykisk lidelse. For øvrig har artikkelen Asbergers Syndrom#Spesielle evner litt av de samme tendensene som det vi diskuterer her (se spesielt andre linje i avsnittet jeg refererer til). Bitjungle 22. jun 2009 kl. 11:30 (CEST)
Jeg tillater meg å fjerne avsnittet og gjengir det nedenfor her for orienteringen. Mvh.Reodor 23. jun 2009 kl. 10:56 (CEST)

Kreativitet og intelligens[rediger kilde]

Som hos schizofrene har mennesker med bipolar lidelse i gjennomsnitt langt høyere intelligens enn befolkningen ellers[trenger referanse], allerede tidlig i barndommen viser de seg ofte mer lærenemme og kreative enn jevnaldrende barn[trenger referanse].

Eller er det det at de går inn i seg sjøl på en annen måte, og klarer fokusere dypere. i.o.m de utenforliggende normene føles fremmed , og på den måten får mer ut av kreativiteten sin. Som meg.

Det har blitt forsket mye på sammenhengen mellom bipolar lidelse, intelligens og kreativitet som gjennomgående viser seg å opptre sammen. En teori som stadig styrkes av mer forskning peker på at mennesker i vår historie som har blitt definert som intellektuelle og/eller kreative genier mest sannsynlig har hatt en bipolar lidelse.[trenger referanse] Også bilder av hjernen hos bipolare viser større aktivitet i områder som styrer evner (for eksempel kreativitet eller språk), enn befolkningen for øvrig.[trenger referanse]

På bakgrunn av slik historisk-psykologisk forskning ble boka Touched with Fire: Manic-Depressive Illness and the Artistic Temperament (1993) skrevet av forfatteren Kay Redfield Jamison. Den inneholder mange skildringer av historiske genier som nesten helt sikkert har vært bipolare. Engelskspråklige Wikipedia har på bakgrunn av denne boka, samt National Alliance for the Mentally Ill list of famous persons with Mental Illnesses arrangert en alfabetisk liste over berømte personer som har eller har hatt diagnosen bipolar lidelse, enten i live eller fått diagnosen posthumt. Det er strenge kriterier for å plassere et navn på listen og personer som er i live i dag kan bare plasseres på listen hvis de selv har gått ut i media og vært åpne om diagnosen sin. Listen finnes på denne linken: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_people_with_bipolar_disorder

Om kreativitet og intelligens skyldes bipolar lidelse eller om kreative og intelligente mennesker får bipolar lidelse, eller om det dreier seg om en tredje uidentifisert faktor er derimot ikke like klart.

Trenger referanse: engelskspråklige wikipedia. Bipolar disorder.

Gøy for en novise å få gjennomslag (for å fjerne avsnittet)! Og en avsluttende kommentar.[rediger kilde]

Dersom noen er interessert i den vitenskapelige basisen, eller manglende sådan, for sammenhengen mellom galskap og kreativitet, ligger nok mye av kjernen i at man først må finne ut hva det er man ønsker å finne ut: Er det mange med psykisk lidelse som har et spesielt kreativt eller intellektuelt talent, eller er det mange med et spesielt talent som har en psykisk lidelse? Disse spørsmålene er to helt atskilte problemstillinger, og må besvares separat hvis man ønsker å mene noe seriøst om saken(e). I tillegg kommer selvfølgelig problemene med avgrensning av "talent" og "psyksisk lidelse"...Liv langberg 28. jun 2009 kl. 23:32 (CEST)


Angående bruk av litium som standardmedikament.[rediger kilde]

Slenger et problem ut, uten å ha svar på det. Jeg leser i artikkelen at det står at litium er hovedvalg ved forebyggelse av bipolar lidelse. Men Litium skal i følge legen min ikke lenger være foretrukket som medisin for å forebygge bipolar lidelse - grunnet avhengighetsdanningen og bivirkningene som så mange har fått av det. Visstnok skal forskninga på medisin på dette området kommet lengre. Jeg har ingen andre referanser enn det legen fortalte meg. Kan hende jeg missforstod, men vil ha det på dagsorden. Jeg skal spør mer om dette ved neste time. 84.210.21.XX 23. feb 2010 kl. 01:52 (CET)

Artikkelen som anbefalt?[rediger kilde]

Denne artikkelen synes ganske utførlig og er i tillegg mye lest, i februar hadde den f.eks over 6 tusen oppslag, det hadde vært bra om vi kunne fått løftet den til anbefalt. Jeg kan gjerne bidra med gjennomlesning om noen av våre fagfolk innen helsesektoren kan bidra. mvh - Ulf Larsen 8. mar 2011 kl. 18:00 (CET)

Broken ref[rediger kilde]

The Lewinsohn, Klein & Seeley reference (currently number 100) is broken and shows some kind of skype_highlighting code. I don't know how to fix it, though. Could someone take a look at it, please? Jafeluv 10. jun 2011 kl. 11:50 (CEST)

Now fixed, I hope. Jafeluv (diskusjon) 23. jul 2013 kl. 08:58 (CEST)

Diagnosemanualer[rediger kilde]

Jeg finner minst syv referanser til den amerikanske diagnosemanualen DSM.

WHOs diagnosemanual ICD 10, som norske medisinske miljøer er forpliktet til å bruke bør være hovedreferansen i norskspråklig Wikipedia. Avvik mellom manualene kan godt tas med som tilleggsinformasjon. Slik artikkelen fremkommer idag ser manualene ut til å være likestilt.

Det er mulig at det amerikanske miljøet er sterkere influert av den sterke medisinindustrien enn WHO. Artikkelen sier også selv at amerikanere har en tendens til å overdiagnostisere.

Jeg mener at artikkelen trenger en skikkelig opprydning for å bli i tråd med norske forhold. --Lasse M Bøyum (diskusjon) 31. aug 2012 kl. 15:19 (CEST)

Effekt av behandling[rediger kilde]

Jeg finner det merkelig at det ikke står noe om utvikling og utbredelse knyttet opp mot endrede behandlingsmetoder i artikkelen.

Gjennomsnittlig levealder oppgis vesentlig lavere for folk med diagnose Bipolar Lidelse enn befolkningen for øvrig. Det har også vært en forverring både med hensyn til selvmordsrate og andre dødsårsaker (som hjerte- og karlidelser). Artikkelen sier ikke noe om at årsaken kan ligge i den sterke veksten i bruk av psykofarmaka som har foregått i den samme perioden.

Brukerbevegelsen har i samme periode vært i stor vekst. Artikkelen har ingen henvisning til brukerbevegelsen som har sterke innvendinger til dagens behandling av Bipolar Lidelse. --Lasse M Bøyum (diskusjon) 31. aug 2012 kl. 15:18 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Bipolar lidelse. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 28. jun. 2017 kl. 05:54 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 6 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Bipolar lidelse. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 28. jul. 2017 kl. 02:51 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 7 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Bipolar lidelse. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 27. okt. 2017 kl. 18:59 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Bipolar lidelse. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 25. nov. 2017 kl. 09:22 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Bipolar lidelse. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 21. des. 2017 kl. 11:38 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Bipolar lidelse. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 20. jan. 2018 kl. 05:41 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 5 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Bipolar lidelse. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 16. jul. 2018 kl. 02:52 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Bipolar lidelse. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 12. apr. 2019 kl. 19:50 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Bipolar lidelse. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 26. jan. 2021 kl. 10:44 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Bipolar lidelse. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 12. feb. 2021 kl. 17:13 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 4 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Bipolar lidelse. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 13. feb. 2021 kl. 15:15 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Bipolar lidelse. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 26. jun. 2021 kl. 01:58 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Bipolar lidelse. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 16. jan. 2022 kl. 11:00 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Bipolar lidelse. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 1. jul. 2023 kl. 07:54 (CEST)[svar]