Diskusjon:Båtbygging

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Fletting av denne artikkelen, med skipsbygging-artikkelen?[rediger kilde]

Det hadde kommet forslag om å flette sammen skipsbygging og båtbygging. Dette er jeg sterkt uenig i, og det hadde vært argumentert med at det var et flettingsforslag hos den engelske artikkelen, men diskusjonssiden henviste ikke til skipsbygging, men til «Boat Building Process», og Ob1knowb har et poeng ved å påpeke at skip bygges av skipsverfter og skipskonstruktører i moderne tid, og at dette er tale om organiserte lønnsarbeid av et lokalsamfunn eller deler av et samfunn. Båtbygging kan gjøres av en enslig båtbygger i hans egne verksted eller ute i det frie, alle småbåter og båter bygd i Norge bygges lokalt eller i fabrikker istedenfor på et skipsverft eller på en slipp. Det er til og med dokumentert at skøyter og andre båter var bygd langt opp i fjellene her i Norge vekk fra kysten. Dessuten har man i det tjuende århundret innført et skille mellom båt og skip pga. størrelse, en maksimal grense er på 15-20 meter. Helt siden 1700-tallet har båtbygging og skipsbygging skilt seg fra hverandre i større grad, til og med mye tidligere hadde man bygd båter med forskjellige byggingsteknikk fra disse med skipene.

Det er allerede en fellesbetegnelse for båt og skip, fartøy. Denne artikkelen er om båtbygging, ikke om skipsbygging. Svenskene har allerede diskutert dette- og den norske artikkelen er tatt rett fra den svenske artikkelen. Båt som seilte over hav er en selvfølgenhet, vi har tross alt båter over Skagerrak som er et hav, fra Norge til Danmark hver dag om sommeren. I gamle dager var store innsjøer som Mjøsa beskrevet som hav av nordmennene. Varulv2468 21. apr 2010 kl. 17:39 (CEST)

Klinkbygde båter med glatt overflate på utsiden har faktisk eksistert som sett på Eskeröds bok, det er en meget fascinerende byggingsteknikk ved Siljan i Sverige ikke langt fra riksgrensen mot Norge med jernkramper, briketter av metall som ble presset inn og deretter festet fast med spikre. Denne byggemetoden har også ekisistert i Norge ved Røros og Femundsjøen i eldre dager. En kyrkebåt fra Siljan i dag er meget noteverdigt med fraværelse av synlige overlapp på bordgangene. Det er også bevart norske båter kalt glattbygde lensebåter fra Fetsund som en slags kompositt-båt med jernspant. Varulv2468 21. apr 2010 kl. 18:33 (CEST)
Jag läser och förstår Norska utan stort problem. Skipsbygging och Båtbygging kan gott vara skilda artiklar. Att vissa tekniska termer överlappar varandra är normalt. Att skipets ursprung är båten förstår troligen de flesta. Trevligt att ni använder något av mina foto eller illustrationer från commons boatbuilder på Norska wikipedia. Svenboatbuilder 30. apr 2010 kl. 23:13 (CEST)
Takk. Hadde forsøkt å finne bilder som foto eller illustrasjoner om plastbåt under bygging, men uten hell i wikimedia commons. Man hadde tydelig tatt nådagens båt litt for gitt. Har forresten funnet et bilde av den svenske kyrkbåten som viste akkurat hva jeg hadde sagt om slett overflate på utsiden.
«Slettbygde» klinkbygde båter har altså eksistert i Sverige, og muligens i Norge. Varulv2468 1. mai 2010 kl. 01:04 (CEST)[svar]

Ikke flett, IMO. For øvrig, på engelsk wikipedia så finnes ikke noe spor av et eventuelt slette-forslag i hovedrommene til de to relaterte artiklene.

Cable-tv of our forefather's 1. mai 2010 kl. 17:43 (CEST)[svar]
Skal nå slette forslaget om å flette artiklene båtbygging og skipsbygging. Varulv2468 13. jun 2010 kl. 23:23 (CEST)
Krumvokste emner for spant, kne og lask.

Dette bildet trenger opplysninger om hvor bildet er tatt. Et bilde fra en museumsutstilling uten referanse til museet er som et sitat uten opplysninger om forfatteren. krg 10. nov. 2013 kl. 16:24 (CET)