Diskusjon:Andreas Faye

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Guaca. Jeg forstår at dette ikke er ditt fagfelt, så la meg forklare litt omkring plasseringen av Faye og Berge også. Hvofor de ikke bare bør være dobbeltkategorisert, men trippelkategoriserte.

Prost Faye er Norges første folklorist. Hans Norske Sagn (1833) er vår første folkloristiske bok. Den har meget lærde anmerkninger til tekstene om gresk og norrøn mytologi, folkebøker, og om varianter til andre lands folklore. Som folkeminnesamler er vi langt mindre sikre på hans innsats. Han reiste nok noe rundt i sitt eget embetsdistrikt Holt, som var ganske stort, men Faye var også seminarbestyrer og utdannet lærere. Sannsynligvis fikk han mye av stoffet sitt fra elevene som kom fra alle steder i landet. Til sine nye utgave Norske Folke-Sagn fikk han også tilsendt sagn fra Henrik Wergeland og Asbjørnsen, og fikk ham igang med mer seriøs innsamling ved å utnevne ham til ekstraordinær sagnambassadør. Det skal jo ikke brukes mot Faye som samler, for det var uhyre viktig hva han satte igang, men han er også Norges første folklorist.

Richard Berge har formiddable samlinger av folklore fra Telemark og var en meget aktiv samler, men han utga også det vitenskapelige tidsskriftet Norsk Folkekultur (1915-1935) og det var her han foregrep moderne performansstudier gjennom et oppsiktvekkende folkloristisk nybrottarbeid "Norsk eventyrstil", hvor han på vitenskapelig grunnlag kom opp med tre ulike fortellertyper: Upersonlig stil, personlig stil og rytmisk stil. Jeg kan ikke gjengi hele systemet og nytten av det her, men viser til oppsumeringen i artikkelen om Richard Berge i Dag Strömbäck: Leading Folklorists of the North. Universitetsforlaget. Oslo 1971, s. 376-378. Skal ikke Berge kunne kalles folklorist? Bemerk bokas tittel og det faktum at de seks "ledende folkloristene i Norge" som ble funnet verdig omtale i denne samlingen var Sophus Bugge s. 313-322, J.K. Qvigstad s. 323-338, Moltke Moe s. 339-352, Ingjald Reichborn-Kjennerud s. 353-374, Rikard Berge s. 375-384 og Knut Liestøl s. 385-406. At flere som f.eks. Reidar Th. Christiansen burde vært med er en annen sak. --Erik Henning Edvardsen 7. nov 2007 kl. 09:40 (CET)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Andreas Faye. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 18. jul. 2017 kl. 10:44 (CEST)[svar]