Diskusjon:André Cayatte

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Heisann Finn Bjørklid

Så fint å se at det er engasjement for å jobbe med sider om klassisk film her på norske wikipedia. Jeg ser du har lang erfaring her, jeg har kun holdt på siden i desember i fjor, og setter pris på hjelp fra mer er farne wiki-medlemmer.

Jeg lurer på to ting, det første er hvordan retningslinjene er for bruk av anførslels? Slik jeg har forstått det er følgende den norske varianten som brukes av aviser og publikasjoner: « ». Dog ser jeg også denne typen brukt " ". Har wikipedia noen regler eller anbefalte bruksmåter?

For det andre har jeg innsigelser mot noen av endringene på artikkelen om André Cayatte. For det første - hvorfor fører du opp fransk originaltittel først, og norsk kinotittel i parentes bak? Jeg kan forstå dette i tilfeller hvor det aldri har vært noen norsk tittel, men de fleste av André Cayattes filmer har det.

Når man senere skal opprette artikler for de individuelle filmene vil man jo bruke norsk tittel og lenke fra denne. Se for eksempel filmografien i artikkelen om Luchino Viconti. https://no.wikipedia.org/wiki/Luchino_Visconti

Eller for den slags skyld bibliografien til forfatteren Jules Verne.

https://no.wikipedia.org/wiki/Jules_Verne#Bibliografi

Synes du ikke det er langt mer naturlig å begynne med norsk tittel?

Jeg kan godt være enig å benytte den måten du har brukt i tilfeller hvor det ikke er norske titler og en direkte norsk oversettelse i parentes bak originalen kan være fornuftig. Men dette mener jeg ikke er riktig å gjøre for André Cayatte som som sagt har offisielle norske titler på flere av sine filmer.

Og til slutt, og enda viktigere, hvor henter du informasjon om norsk tittel til filmene?

Ta feks de to filmene fra 1964, her ser jeg du har kalt den første Jean-Marc ou La vie conjugale («Jean-Marc eller ekteskapets anatomi») Hvor har du fått denne tittelen fra? Jeg ser en tilsvarende tittel har blitt brukt på engelsk, men den norske kinotittelen var i følge filmweb.no og filmlex ”Ekteskapet - Jean Marc” Se kilde:

http://www.filmweb.no/?op=findProfile&personName=André%20Cayatte

Det er viktig at vi bruker korrekte kilder og holder oss til de offisielle norske titlene. Når institusjoner som Cinemateket, filmklubber eller NRK viser disse filmene bruker de som klar hovedregel de norske kinotitlene, og jeg ser ingen grunn til at wikipedia ikke skal gjøre det samme.

Helt til slutt er spørsmålet om hvilke, og hvor mange filmer man skal ha med i filmografien. Jeg synes det er en bra hovedregel at alle filmer som nevnes i brødteksten også ramses opp i filmografien. For vurderingen av hva som ellers bør tas med er det spesielt to variabler jeg mener bør legger vekt på, den første (og viktigste) er hvilke filmer har filmhistorisk betydning, og for det andre, hvorvidt filme ble vist på kino i Norge. Jeg synes derfor at man bør legge til noen flere filmer i Cayattes filmografi.

Hva synes du om disse spørsmålene? Vennlig hilsen Hamsterburger (diskusjon) 15. apr. 2016 kl. 12:42 (CEST)[svar]