Diskusjon:Amblyopi

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Om amblyopi kan behandles etter den "kritiske fasen"[rediger kilde]

Hei, Somlemeg (Somlemeg)!

Jeg ser at du slettet deler av bidraget mitt til den synsrelaterte artikkelen amblyopi. Du har jo sikkert slettet det fordi du var uenig. :) Se hva jeg skrev her:

Tidligere trodde man at amblyopi måtte oppdages og behandles innen ni-ti-års alderen, ettersom dette er den viktigste perioden for utviklingen av synet. Imidlertid har nyere forskning vist at barn og ungdom helt opp i 17-årsalderen kan behandles for amblyopi. [1]

Det står jo oppført en troverdig kilde, så hvorfor slettet du det? Du skrev ved slettingen:

Det er usikkert om behandling såpass sent er varig, eller om det er en midlertidig effekt slik man kan se klinisk. Det er også risiko for å skade synet ved behandling såpass sent

På siden din står det at du er utdannet optiker, og da kan det være at du har lært at amblyopi ikke kan behandles etter en viss alder (f.eks. 10 år). Jeg velger da å tro at du bare var skeptisk til det som stod der, og slettet i god tro. :) (Bare så det er sagt har jeg selv ingen utdanning innen medisin eller optikk, men sliter selv med samsynsproblemer og har et brennende engasjement for å skape mer informasjon rundt emnet). Dersom det du skrev som begrunnelse for slettingen er sant burde det kanskje heller stått sammen med mitt stoff i artikkelen, sammen med kilder som støtter din påstand.

Jeg er imidlertid av den oppfatningen at amblyopi kan behandles når som helst i livet [2], bare at det tar litt lengre tid. Jeg skal kjøpe og lese boken Fixing My Gaze : A Scientist's Journey into Seeing in Three Dimensions som handler om en kvinne som ble kvitt amblyopi og fikk fullt samsyn i en alder av 40 år! Etterpå skal jeg prøve å lage artiklene om samsyn (strabisme) og amblyopi mer utfyllende. Jeg håper da å få deg med på laget, for det er lite vits i å skrive noe som blir slettet etterpå.. :)

Herkules69 (Herkules69) 02. des 2012 kl. 16:35 (CET)


Hei Herkules69, har ikke vært med på brukerdiskusjoner på wikipedia før så håper jeg gjør det riktig.

Jeg leste og fant frem til kildene som du viste til før jeg slettet, de ble også nevnt når jeg ble utdannet. Det er faglig uenighet rundt emnet, derfor tenkte jeg det var bedre å la det stå skrevet noe som det er stor enighet i - noe som er etter retningslinjene på wikipedia. Her er noen punkter når det gjelder studien som var i legetidsskriftet [3]:

  • Svært få av barna 7-17 år ble endte opp uten et svakt øye [3]. Her kan det selvfølgelig være et definisjonsspørsmål hva man mener med å behandle.
  • Av 13 - 17 åringer responderte 25% og 23% av pasientene på behandlingen. Av de i den samme aldersgruppen som ikke hadde fått behandlingen tidligere responderte 47% og 20%. Konklusjonen var at de 13-17 åringene som tidligere hadde fått behandling, var ikke synsbedringen signifikant. For de resterende måtte det gjøres oppfølgingsstudier fordi man ikke viste om synsforbedringen holdt seg. [3]
  • Jeg fant oppfølgingsstudien for barna mellom 7-12 år, dessverre ikke på 13-17 år.
  • For barna mellom 7-12 år beholdt 82 % synsbedringen etter et år. Konklusjonen var at synsbedringen var stabil eller 1 år, men man kan ikke si dette med helt sikkerhet fordi mange av de som var med hadde fortsatt med briller, noe som kan være en behandling alene. [4]
  • Selv ved tap av syn på det friske øyet, er det ikke sikkert at det amblyope øye blir bedre [5]
  • Ved amblyopibehandling over 7 år det en risiko for å få ubehandelig dobbeltsyn ("horror fusionis") [6][7], det er fordi amblyopibehandling reduserer suppresjonsskotomet (en undertrykkingsmekanisme i hjernen som gjør at man ikke ser dobbelt) [8].
  • Behandling er mest effektivt tidlig og vanskeligere å behandle senere [9]
  • Boka "Fixing my gaze" var om en person som hadde alternerende esotropi[10], ikke amblyopi. "Fixing my gaze" var det en optiker fra Holmlia optikk som reklamerte for under studiet, mens en annen professorer var svært kritisk til den og mener det kan ha vært snakk om hyperthyroidisme eller et enkelttilfelle.

Etter min mening er det fortsatt mange usikkerheter og sikre påstander om kur kan gi falske forhåpninger. Dessuten bør barn i skolealder får fulgt med på skolen. Jeg ser selv med å behandler barn med amblyopi som f.eks. har hatt medfødt grå stær - mange tilfeller der selv om man lapper hele dagen timer hver eneste dag over mange år, ikke får noen eller svært liten bedring av synet. Klinisk kan man også se at barn får en midlertidig bedring av synet ved lapping etter 30 minutter hos voksne, som en slags tilpassning. Det er usikkert om hvilke mekanismer som ligger bak - om dette er den samme mekanismen som man ser i studiet til Scheiman på de eldste? Det er enighet i at den "plastiske perioden" varer mye lenger enn 6-8 år, men det er uenighet i hvilke mekanismer som er plastiske.

Jeg er enig at noen som ikke har hatt behandlig før, kan få bedring over mange år, f.eks. ser man det av og til klinisk ved bruk av brillekorreksjon på det svake øye. Men vi vet lite om hvem som kan behandles og det er fare for å få ubehandelig dobbeltsyn dersom man behandler med lapp. Det er også flere argumenter for å behandle tidlig enn å behandle sent, f.eks. er det større sjanse for å få et binokulært resultat dersom man behandler tidlig.

Somlemeg (diskusjon) 2. des 2012 kl. 22:18 (CET)


Referanseliste[rediger kilde]