Diskusjon:Økonom

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Brukt alene betegner "økonom" bare en samfunnsøkonom i moderne norsk. Dette yrket har ikke noe med f.eks. "husøkonom" eller "bedriftsøkonom" å gjøre, annet enn å inneholde ordet "økonom". Engelsk Wikipedia har en fyldig artikkel om økonom-yrket: http://en.wikipedia.org/wiki/Economist Okon4 (diskusjon) 12. apr 2012 kl. 16:54 (CEST)

Nettopp derfor er det uklokt ikke å ha en veiledningsartikkel som tar inn flest mulig av anvendelsene. Moderne norsk er vel også noe mere enn akademeias bruk av begreper. Økonomi har vel en viss sammenheng med budsjetter og logistikk/lagerføring å gjøre, enten det er konkret (mikroplan) eller i overført (makro-) betydning, vil jeg tro. Det går an å bruke innslag i artikler til å fortelle slikt. --Bjørn som tegner (diskusjon) 12. apr 2012 kl. 17:47 (CEST)
Vet ikke om jeg kan si meg enig. Det ser ut til å være utbredt bruk av ordet økonom i stillingsannonser der det søkes etter personer med bedriftøkonomisk utdanning. Bedriftsøkonom, som det påstas at øk/led/adm-utdannede er, ser ut til å være stjålet av BI og virker å bety en med et årsstudium i økonomifag. Store Norske Leksikon forklarer tittelen økonom som enten bedriftsøkonom eller samfunnsøkonom. Litt for bastant er det derfor å påstå at økonom er lik samfunnsøkonom, selv om dette stemmer på engelsk. Sup7 (diskusjon) 18. aug 2013 kl. 18:58 (CEST)
Hadde en diskusjon på jobb i dag om definisjonen av yrkes/utdanningstittelen økonom. Jeg forbinder denne tittelen mest med siv.øk.'er og personer som jobber med finans/budsjetter/prognoser som krever en eller annen høyere utdannelse i øk.adm., finans, bedrifts- eller samfunnsøkonomi. Har også merket meg at samfunnsøkonomer gradvis har gått over fra å omtale faget sitt som sosialøkonomi, til samfunnsøkonomi og nylig - trolig etter modell fra engelsk economist- begynt regne samfunnsøkonomer som de egentlige økonomer. Men en slik innsnevring stemmer ikke med dagligspråksbruken av ordet eller hva som ettersprørres utdanning av utlyste stillinger som «økonom» i stillingsannonser (typisk sivøk). Vi sendte spørsmål til Econa, men de antydet av en økonom var noen med mastergrad i økonomi, noe som vil utelukke personer med BA-grad i økonomi og administrasjon. Men samtidig driver ECONA et informasjonsnettsted som heter bliøkonom.no hvor bachelorer i økadm omtales som økonomer. Her listes også strategi og ledelse, markedsføring, regnskap og revisjon til å være økonomiutdanninger.
Hvem kan egentlig kalle seg økonom?
H@r@ld (diskusjon) 21. nov. 2013 kl. 16:44 (CET)[svar]
Fikk et spørsmål fra H@r@ld om å bidra til denne debatten. Bruker H@r@ld mente å ha observert at «nå virker det som om samfunnsøkonomer forsøker å få hevd på tittelen etter mønster fra en:economist».
Noen raske betrakninger på morgenen: Det er mulig observasjonen til H@r@ld er riktig, men jeg har ikke observert det selv. Problemet er at vi på norsk har bare ett ord for både økonomisk virksomhet og faget som studerer økonomisk virksomhet. På engelsk skilles det mellom «economy», som er økonomisk virksomhet, og «economics», som er faget. Det er videre slik på engelsk at en siviløkonom eller en med «BA-grad i økonomi og administrasjon» er en som har en «business degree», underforstått at hun/han har litt, men svært begrenset kjennskap til «economics». Hvis engelsk skal gi inspirasjon for hvordan vi kan høyne presisjonsnivået på norsk, er det imidlertid også usikkert hva som bør være den rette betegnelsen på en som har en mastergrad i samfunnsøkonomi. Som det kommer frem av http://en.wikipedia.org/wiki/Economist, så er en «economist» en som har en PhD i «economics». I sum så tror jeg det ville være svært hensiktsmessig om presisjonsnivået på dette området ble hevet på norsk, men det er uklart hva konsensus er for at dette kan oppnås. Bullis (diskusjon) 24. nov. 2013 kl. 08:18 (CET)[svar]
Økonom er et begrep som på norsk brukes i flere betydninger. For det første brukes «økonom» om en «person som har utdanning i el. studerer økonomi». For det andre brukes «økonom» om en person «som leder innkjøp og andre økonomiske forhold i en bedrift, en større husholdning e.l.». Til slutt brukes «økonom» også om en «person som er dyktig i pengesaker, sparsommelig el. økonomisk person».[1]. Begrepet kan altså brukes om personer med en bestemt utdanning, som innehar en bestemt rolle eller som har bestemte personlige egenskaper.
Yrkestittelen «økonom» er ikke beskyttet. Det innebærer at hvem som helst kan kalle seg «økonom», men den brukes nok i all hovedsak om personer med utdanning i bedriftsøkonomi eller samfunnsøkonomi. Siviløkonom er imidlertid en beskyttet tittel for personer som har avlagt høyere utdannelse innen bedriftsøkonomi av mellom 3 og 5 års varighet.
På engelsk brukes en:economics om samfunnsøkonomi og en:economist om samfunnsøkonom. Det vi på norsk omtaler som bedriftsøkonomi er på engelsk «business administration». Det norske økonomi-begrepet er altså mye videre enn det engelske economics.
Jeg mener at den beste løsningen er at man på siden økonom gir en meget kort beskrivelse av begrepsbruken på norsk, jf. Bokmalsordboka, men at man heller viser til grundigere omtaler under siviløkonom, bedriftsøkonom og samfunnsøkonom. Mvh, Carpalim (diskusjon) 25. nov. 2013 kl. 08:55 (CET)[svar]

Uriktig/subjektive presiseringer i artikkelen[rediger kilde]

Det virker som det er en rekke motsetninger i denne artikkelen. Det gjør at den har lite flyt og lite sammenheng. I det ene avsnittet gis det en objektiv fremstilling av tittelen økonom, mens det i noen avsnitt under blir argumentert rimelig sterkt for at denne tittelen kun skal forbeholdes personer med en master i samfunnsøkonomi. Jeg har på bakgrunn av det to hovedinnvendinger i denne artikkelen. 1. "På engelsk betyr economist utelukkende samfunnsøkonom. På engelsk brukes economics om samfunnsøkonomi og economist om samfunnsøkonom. Betegnelsen økonom (alene) pleier vanligvis ikke å bli brukt om personer utdannet i såkalte handelsfag[trenger referanse] (handelskandidat, diplomøkonom, regnskap, «Business Administration»/«Commerce», «finans», «økonomi og administrasjon» og mye annet)". På hvilken måte er dette i det hele tatt relevant for denne artikkelen? Når dette er en norsk artikkel på den norske delen av wikipedia, er det da veldig uinteressant å se hvordan et annet språk definerer tittelen økonom. 2. "Disse har studert praktiske handelsferdigheter på høyskolenivå med fokus på regnskapet i en bedrift, i motsetning til samfunnsøkonomi som er et akademisk fag som handler om hvordan samfunnet utnytter ressurser." Siden når ble siviløkonomer fratatt tittelen som akademikere? Det virker som om forfatteren bak dette avsnittet har latt personlige synsvinkler farge innholdet i det vedkommende har skrevet. Jeg ville ikke tro at dette er noe som Wikipedia er tjent med, da siden forsøker å formidle objektiv informasjon. Jeg foreslår derfor en revurdering av artikkelens innhold, inkludert andre artikler, hvor jeg har sett lignende utspill. Jfr artikkel om økonomi, siviløkonom m.m. Dette usignerte innlegget ble skrevet av 144.164.205.52 (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Artikkelen er omstrukturert, presisert og kortet ned. Det er fortsatt en omtale av det engelske «economist». Omtalen av «economist» bør opprettholdes nettopp for å understreke at det norske begrepet «økonom» er mye videre, og at en derfor ikke kan slutte fra engelsk språkbruk til norsk språkbruk. Mvh, Carpalim (diskusjon) 11. apr. 2014 kl. 14:43 (CEST)[svar]