Diskusjon:«Mariasuden»

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

«Mariasuden» var utvilsomt et ganske interessant skip, dessuten er det klart at det fantes en ekte illustrasjon av et langskip som kan brukes som utgangspunktet for å danne seg et bilde av Sverre Sigurdssons skip. Siljan kirke har flere bevarte kalkmalerier av skip fra middelalderen, noe som er svært enestående fordi de fleste kalkmalerier på kirkevegg ble ødelagt etter reformasjonens inntoget i 1500-tallet.

Et av disse var et svært skip med akterkastell, stevnror (som åpenbart var tatt i bruk da «Mariasuden» var bygget) og et midtskipskastell som er nærmere beskrevet i Kongespeilet. Dette lå over midtskipet omkring masten oppstilt på fire stillaser og hadde skjermer langs lengden, åpenbar en lett konstruksjon som kan om mulige tas ned. Det har tidlig vært feilaktig antatt at midtskipskastell mente toppkastell som senere ble mers, «mastekurv» som i 1300-tallet ble et typisk trekk ved storskip for krigsformål og annet mente det var telt for opphold ute på åpen sjø mot værelementene. Maleriet vist skipet i full seil med et stort seil, en mast som interessant nok ble smalere etterhvert det kom høyere og kan ha hatt tretti par årer ifølge Morcken.

Dateringen på kalkmaleriet er dessverre ikke kjent for meg, men kan være fra 1200-tallet. Det trolig hadde ikke forkastell som åpenbart var bare reist ved strid i motsetning til akterkastellet som også kalles løfting. Det som er så skremmende, er at dette kalkmaleriet ikke er allment kjent som det burde ha vært fordi det kan ha vært en viktig pekefinger om utseendet på krigsskipene i borgerkrigstiden. Fordi det ikke hadde tverrbjelker som stakk litt utenfor skroget som på Bryggeskipet kan det være en skeid eller et mer vanlig langskip med færre enn 30 sesser. Kalkmaleriet er verdt en artikkel i Wikipedia, synes jeg. Varulv2468 3. nov 2007 kl. 21:52 (CET)

Kom på at kalkmaleriet er i Internett, Ormen Lange (båt) har lenk til Ormen hin Lange der et bilde som viste kalkmaleriet eksisterte. Varulv2468 4. nov 2007 kl. 22:39 (CET)

Dere er helt på tur med kildene her, for Heimskringla går ikke lenger enn til 1178 AD. Mariasuden som ble bygget vinteren 1184, er beskrevet i Sverres saga kap. 80, der den første delene trolig er skrevet av kong Sverre selv. Mvh Jørn Olav Løset.

Du har rett i dette, Løset. Men kravet på referanser hadde kommet fra lite stemte folk ved et tidligere tidspunkt, og kildehenvisninger som kunne ha blitt sjekket i forveien, ble simpelt kastet uten bakgrunnsjekk inn i saken. På det tidspunktet hadde jeg vært opptatt på annet hold, og Bioboy som gjorde et meget godt innsats her tross alt, kom meg i forveien omkring denne artikkelen. Skal nå fikset det opp siden jeg er nå i besittelse av litteratur. Varulv2468 15. apr 2009 kl. 21:03 (CEST)
Det er gjort, på nytt har jeg blitt minnet om at jeg liker ikke referanser. Hm! Varulv2468 15. apr 2009 kl. 21:33 (CEST)