Dirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dirke blir drept av Amphion og Zethus. Farnesetyren i Napolis arkeologiske museum.

Dirke (gresk: Δίρκη) er en skikkelse fra den greske mytologi. Hennes navn forbindes med en elv som løp nær oldtidsbyen Theben, hvor hun var dronning. Hennes navn knyttes også til, og ble ofte brukt synonymt med byen. Hun er en del av de sagn som forbindes med byen, og som i oldtiden spesielt var kjent fra det nå tapte greske diktverk Thebaiden.

Myten[rediger | rediger kilde]

Ifølge sagnene var Dirke gift med kong Lukos som var verge for Labdakos. Da Labdakos døde ung, kanskje fordi han (som sin onkel Pentheus) la seg ut med byens herskere overtok Lukos igjen kongemakten - nå som verge for Labdakos' sønn Laios. Antiope ble skyld i kongeparets undergang: Fordi hun hadde stukket av fra sin far Nykteos, Lukos' bror, og hadde giftet seg med kong Epopeus av Sikyon, utsatte Dirke og Lukos henne for fengsling og annen overlast. Antiope hadde to sønner som hun hadde efter at Zevs hadde voldtatt henne. Han hadde kommet til henne i skikkelse av en faun. De to brødrene, Amphion og Zethus, hevnet deres mor ved drepe Lukos og binde Dirke til en tyr som trampet henne ihjel. På stedet kom det opp en kilde.

Dirke var knyttet til dionysoskulten som ifølge de greske myter var oppstått i Theben. Pausanias (9.17.6) skriver, at Dirke fulgte dionysoskulten mer enn noen annen, og at Antiope ble straffet med vanvidd av Dionysos for sine sønners udåd.

Dirke i kunsten[rediger | rediger kilde]

I den antikke kunst var Dirke et yndet motiv. Spesielt hvor Dirke straffes av Antiopes sønner. Dette finnes på vasemalerier. Romerne brukte det også, det finnes i mosaikker og murmalerier fra blant annet Pompei. Men det mest berømte er den monumentale Farnesetyr som er en kopi av en gresk statue og som i oldtiden sto i Caracallas termer.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Tripp, Edward. Crowell's Handbook of Classical Mythology. New York: Thomas Crowell Press, 1970.