Dimitrios Nanopoulos

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Dimitrios Nanopoulos
Dimitri Nanopoulos (December 2010).jpg
Født 13. september 1948 (68 år)
Athen
Utdannet ved University of Sussex, Det nasjonale og Kapodistrias-universitet i Athen
Yrke Fysiker, universitetslærer, teoretisk fysiker
Nasjonalitet Hellas
Medlem av American Physical Society, Italian Physical Society

Dimitrios Nanopoulos (Gresk: Δημήτρης Νανόπουλος, født 13. september 1948 i Athen) er en gresk fysiker.

Han studerte fysikk ved Universitetet i Athen, og derfra ble han uteksaminert i 1971. Han fortsatte sine studier ved University of Sussex i England, hvor han ble tildelt sin Ph.D. i 1973 innen kategorien High Energy Physics. Han har vært stipendiat ved Center for European Nuclear Research (CERN) i Genève, Sveits og i mange år har han vært ansatt og stipendiat ved École Normale Supérieure, i Paris, Frankrike og ved Harvard University i USA, og ved University of Cambridge, Storbritannia.

I 1989 ble han valgt til professor ved Institutt for fysikk, ved det NASA-støttede Texas A & M University, der han siden 1992 har vært ansatt med tittelen Distinguished Professor innen fysikk, og siden 2002 har han vært innehaver av Mitchell / Heep Chair i High Energy Physics, og han har også hatt en fremragende HARC-stipendiat ved Houston Advanced Research Center i Houston, Texas. I 1997 ble han utnevnt til ett fast medlem av akademiet i Athen, og i 2005 var han president i det greske Nasjonale råd for forskning og teknologi og han har vært den greske representanten til det europeiske laboratoriet for partikkelfysikk, CERN, og til European Space Agency (ESA).

Han har lagd flere bidrag til partikkelfysikk og kosmologi. Han har skrevet 13 bøker og han har vært med-forfatter til flere andre bøker. Han har blitt sitert med over 35 100 sitater, noe som plasserer ham som den fjerde mest siterte High Energy-Fysikeren gjennom tidene. Siden 1988 har han vært ett høyt respektert medlem av American Physical Society, og siden 1992 har han vært medlem av den italienske Physical Society. I 1996 ble han utnevnt til kommandør av Order of Honour av myndighetene i Hellas.