Digital forvaltning

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Digital forvaltning er uttrykk for det forholdet at informasjonsteknologi (IT) anvendes til løsning av forvaltningsoppgaver.

Det sondres især mellom to forskjellige anvendelser av begrepet digital forvaltning:

  • digitalisering av forvaltningen, hvor fokus er på anvendelse av IT til intern effektivisering av arbeisprosessene i offentlige myndigheter.
  • digital selvbetjening, som vedrører digitale selvbetjeningsløsninger som offentlige myndigheter stiller til rådighet for borgere, virksomheter eller andre brukere på internettet.

Omenn digital forvaltning ligger i direkte forlengelse av den digitaliseringen som skjedde i 1970-årene, 1980-årene og 1990-årene, ble begrepet digital forvaltning satt på dagsordenen av Al Gore i 1999 med målsetningen om «500 forms online». Digital forvaltning ble for alvor satt på dagsordenen i Danmark med utgivelsen i 2001 av publikasjonen Digital Forvaltning, som ble utarbeidet av et utvalg bestående av representanter for Finansministeriet, IT- og Forskningsministeriet, Erhvervsministeriet, Indenrigsministeriet, Økonomiministeriet, Kommunernes Landsforening, Amtsrådsforeningen, Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune.

I august 2001 ble Den Digitale Taskforce etablert i Finansministeriet, bestående av representanter fra en rekke ministerier, samt fra kommunale organisasjoner. Der ble ennvidere i starten av 2002 offentliggjort en felles-offentlig strategi for digital forvaltning. En revidert versjon av strategien ble offentliggjort i februar 2004.

Digital forvaltning ivaretas i dag av Den Digitale Taskforce, som har fokus på omlegning og effektivisering av arbeidsprosesser i offentlige myndigheter, og Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling og IT- og Telestyrelsen, som især har fokus på IT-arkitektur og -standarder, IT-sikkerhet, og digital borgerservice.

Arbeidsdelingen mellom Den Digitale Taskforce i Finansministeriet og Ministeriet for Vitenskap, Teknologi og Utvikling avspeiler det forhold at digital forvaltning kombinerer administrasjonspolitikk, som er plassert i Finansministeriet, og IT-politikk som hører under Ministeriet for Vitenskap, Teknologi og Utvikling.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Digitalisér.dk, Digitaliseringsstyrelsen, Danmark
  • eGov+ - Dansk, forskningsprosjekt om digital forvaltning