Dianriket

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bronsearbeid fra Dian-riket, 3. årh. f.Kr.

Dian-riket (kinesisk: 滇國 eller 滇王國) var en kultur sør i det som i dag er Kina, i et område som ble annektert av kineserne under Han-dynastiet. Det nevnes såvidt i kilder fra Han-tiden. Dets eksistens er blitt bekreftet av gravfunn i Shizhaishan ved Kunming mellom 1955 og 1960. Funnene omfatter ca. 50 graver og blant annet et kongesegl.

Staten bestod i det minste i perioden fra det 3. til det 1. århundre f.Kr., og det politiske sentrum lå på flatlandet rundt Kunming i dagens Yunnan-provins. Man levde av kvegdrift, jordbruk og handel, og regionens handelsvarer var hester, slaver og langhåret kveg. Man hadde også rikelig med salt og metaller.

Det fortelles at Chu-offiseren Zhuang Qiao etter et avbrutt felttog i dette området (mellom 339 og 328 f.Kr.[1]) gjorde seg til konge av det uavhengige Dian. På grunn av Qin-statens fremmarsj isolerte Zhuang Qiaos kongerike seg.

Kort etter 122 f.Kr. sendte kineserne avsted en ekspedisjon for å utforske en god vei til Shen-tu (dvs. India), men Dian-kongen tok dem til fange og holdt dem i fangenskap i mange år. Det førte til at Han-Kina, etter å ha kommet til enighet med yelang-stammene, sendte et felttog til Dian i 109 f.Kr. og tvang det til vasalloplikt og opprettet Yizhou-kommandanturet der.

Kongen av Dian beholdt sin kongetittel helt til keiser Zhaodis tid. Da gjorde kunmingstammene opprør mot Han-dynastiet (86 og 83 f.Kr.). De mislyktes, og kongen ble avsatt etter et påfølgende opprør.

Utgravninger på steder som Shizhaishan og Lijiashan har vist at staten hadde en godt utviklet bronsekunst. Man antar at deres kunst viser innflytelse fra kineserne, Dong-son-kulturen (en bronsekultur i Nord-Vietnam) og fra de nordlige nomader – kanskje skyterne?

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Cambridge History of China, Vol. 1, s. 457

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • J. Gernet: Die chinesische Welt. Frankfurt/M. 1987
  • Denis Twitchett und Michael Loewe (utg.): The Cambridge History of China. Volume 1: The Ch'in and Han Empires, 221 BC–AD 220. Cambridge University Press, Cambridge, 1986.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]