Dialogo sopra i due massimi sistemi del mondo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dialogo sopra i due massimi sistemi del mondo
orig. Dialogo Doue ne i congreſſi di quattro giornate ſi discorre ſopra i due massimi sistemi del mondo Tolemaico, e Copernicappellano
Dialogo di Galileo Galilei (Firenze, 1632).tif
Forfatter(e)Galileo Galilei
SpråkItaliensk
SjangerPopulærvitenskap
Utgitt1632[1]
Utgave fra 1874

Dialogo sopra i due massimi sistemi del mondo eller Dialog om verdens to hovedsystem er et klassisk vitenskapelig verk forfattet av Galileo Galilei og publisert i 1632. I boken sammenligner han det kopernikanske system med det tradisjonelle ptolemeiske systemet. I det kopernikanske systemet er det en heliosentrisme, hvor jorden og de andre planetene går i baner med solen som sentrum. I det ptolemeiske system er det en geosentrisme hvor jorden er sentrum for universet.

Galileis Dialogo ble utgitt i Firenze med formell tillatelse fra inkvisisjonen, etter at han hadde lovet at han skulle argumentere for begge syn; diskusjonen endte imidlertid med en klar støtte til systemet med solen i sentrum. Galilei ble derfor dømt i 1633 for «alvorlige mistanker om heresi» basert på denne boken, som så ble satt på den katolske kirkes indeks over forbudte bøker. Boken ble ikke fjernet fra denne listen før 1835.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Arthur Berry (1898) (på en-gb), A Short History of Astronomy, London: John Murray, Wikidata Q19025604 

Litteratur[rediger | rediger kilde]