Det yngre Zhou-dynastiet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Yngre Zhōu
後周
Hòuzhōu
Tidligere land/nasjon
Grunnlagt951 (Julian)
Opphørt960 (Julian)
HovedstadKaifeng
StyreformMonarki
StatsoverhodeKeiser
Offisielle språkSen middelkinesisk
StatskirkeKinesisk religion, buddhisme og daoisme
Eksisterte13. februar 951-960

Yngre Zhōu (hanzi: 後周/后周; hanyu pinyin: Hòuzhōu) var et kortlivet dynasti i kinesisk historie, det femte og siste av de fem dynastiene i de fem dynastiers og ti kongedømmers tid, en periode som varte fra 907 til 960, eller mellom Táng- og Sòng-dynastiene.

Opprettelsen[rediger | rediger kilde]

Hànkineseren Guo Wei tjente som assisterende militærkommissær ved hoffet til Det yngre Han-dynastiet, et regime styrt av tyrkiske shatuoer. I 948 kom den tenårige Liu Chengyou på tronen etter at grunnleggeren Liu Zhiyuan hadde dødd. I 951 ledet Guo Wei et kupp mot keiseren og erklærte seg selv som keiser for Det yngre Zhōu-dynastiet.

Later Zhou.png

Guō Weī[rediger | rediger kilde]

Guo Wei var den første hànkinesiske herskeren over Nord-Kina siden 923, da Det yngre Liang-dynastiet ble styrtet av Det yngre Tang-dynastiet. Han ble regnet for å være en dyktig hersker som forsøkte å innføre reformer og lette på bøndenes byrder, og hans regjeringstid skal ha vært god og godt organisert. Det kom derimot ikke til å bli langt, siden han etter bare tre år døde i 954.

Guō Róng[rediger | rediger kilde]

Chai Rong, senere Guō Róng, var Guo Weis adoptivsønn og sønnen til hans kones eldre bror. Han overtok tronen da adoptivfaren døde i 954, og også hans styre skal ha vært effektivt, og han klarte å presse sørover med seire mot Sørlige Tang i 956. Hans forsøk på å erobre Nordlige Han, selv om de opprinnelig så lovende ut, mislyktes, og i 959 døde han av sykdom under et felttog.

Dynastiets fall[rediger | rediger kilde]

Guo Rong ble etter sin død etterfulgt av sin syv år gamle sønn, Chai Zongxun. Kort tid senere overtok Zhao Kuangyin tronen og opprettet Song-dynastiet, som kom til å gjenforene Kina ved å fram til 979 erobre de sørlige statene og Nordlige Han.

Hòuzhōus herskere[rediger | rediger kilde]

Tempelnavn Posthumt navn Personlig navn Regjeringstid Æranavn
Tàizŭ (太祖) Ikke brukt 郭威 Guō Weī 951-954 Guǎngshun (廣順) 951-954

Xiande (顯德 xian3 de2) 954

Shìzōng (世宗) Ikke brukt 柴榮 Chái Róng 954-959 Xiǎndé (顯德) 954-959
Intet Gōngdì 恭帝 柴宗訓 Chái Zōngxùn 959-960 Xiǎndé (顯德) 959-960

Litteratur[rediger | rediger kilde]