Det offentlige fattigvesen for bergstaden Kongsberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Det offentlige (statlige) fattigvesen for bergstaden Kongsberg var en ekstraordinær ordning for Kongsberg som ble etablert 6. november 1806 på grunn av den sosiale nøden ved nedleggelsen av Kongsberg Sølvverk i 1805. (Kgl. res. 31.10.1806). Ellers i landet var fattigforsorgen stort sett en kommunal oppgave. I Kongsberg hadde Sølvverket tidligere tatt seg av de fattige. Ved kgl. res 3.8.1815 ble det bestemt at det offentlige fattigvesenet skulle deles i et offentlig og et såkalt privat (kommunalt) fattigvesen. Til det offentlige fattigvesenet tilhørte bl.a. alle oppsagte bergmenn med familier. I begynnelsen var utgiftene til det offentlige fattigvesenet mye større enn til kommunens, men etterhvert var det kommunen som overtok størsteparten av utgiftene.[1] På kommunestyremøte i Kongsberg den 20. juni 1902 vedtok kommunen å overta tilsynet med og forsørgelsen av det statlige fattigvesenet. Året etter ble den nyeste delen av arkivet overført til Kongsberg private (kommunale) fattigvesen fra det offentlige fattigvesenets direksjon. Utgiftene til fattige med hjemstavn i det offentlige fattigvesenet ble refundert av staten i etterkant av utleggene.

§ 1 i planen for fattigvesenet, trykt i 1807, lød slik:

"Det er Fattigvæsenets Øiemed at antage sig alle Trængende, som ikke have, og ikke selv kunne forskaffe sig nødtørftig Underholdning, samt at sørge for saa meget mueligt, at de Gamle og Svaage blant disse nyde Almisse: at de Arbeidsføre gives Arbeide naar de ere villige til at erhverve, men derimod afvendes fra Ledigang og sættes i Nødvendighed til at arbeide, naar de hellere betle, end lovligen erhverve: at de Syge helbredes: at de Unge anføres til Kundskab, Sædelighed og Arbeidsomhed, alt paa det at den offentlige og private Godgjørenheds milde Gave retteligen kunne anvendes, virkelig Trang afhjelpes eller forekommes, Betlerie aldeles afskaffes, og svage eller uvante Arbeidskræfter styrkes og anvendes til Gavn for den som har dem, og til Nytte for det Almindelige."[2]

Se også[rediger | rediger kilde]

Arkiv[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Statsarkivet i Kongsberg, Arkivportalen[død lenke]
  2. ^ Kongelig approberet Plan for Fattigvæsenets interimistiske Indretning og Bestyrelse paa Kongsberg, Christiania 1807.