Det internasjonale skogåret

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Det internasjonale skogåret 2011 er opprettet av FN for å øke bevisstheten rundt viktigheten av bærekraftig forvaltning av skog, skogsvern og skogutvikling som en ressurs for dagens og fremtidens generasjoner.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Verdens skoger spiller en helt sentral rolle for at vi skal oppnå en bærekraftig utvikling globalt. Ifølge tall fra Verdensbanken, er 1,6 milliarder mennesker avhengige av skogen i sine livsopphold. Skogindustri er en viktig kilde til økonomiske vekst og sysselsetting, og årlig omsettes skogprodukter internasjonalt for om lag 1 620 milliarder norske kroner.

Ifølge FNs organisasjon for ernæring og landbruk går hele 130 000 km² skog tapt hvert eneste år som følge av avskoging. Omgjøring av skogen til dyrket mark, ikke-bærekraftig tømmerhogst og forvaltningspraksiser, samt stadig økende menneskelig bosetting er blant de vanligste årsakene til de store skogtapene.

Verdensbankens tall viser at skogene totalt er habitat for to-tredjedeler av samtlige arter som finnes i verden, og av avskoging av tropisk regnskog alene betyr at regnskogens artsmangfold vil reduseres med hele 100 arter hver eneste dag.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]