Det flekkete båndet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Det flekkete båndet
The Adventure of the Speckled Band
Spec-04.jpg
Forfatter(e)Sir Arthur Conan Doyle
Språkengelsk
SjangerKriminalnoveller
Utgitt1892
ForlagGeorge Newnes
IllustratørSidney Paget
Sider32

Det Flekkete Båndet er den åttende av Arthur Conan Doyles 56 noveller om Sherlock Holmes. Historien ble først publisert i Strand Magasin i februar 1892, med illustrasjoner av Sidney Paget. Den ble publisert under tittelen «Den Identifiserede Sammenbindingen» i New York World i august 1905. Doyle avslørte senere at han mente dette var hans beste Holmes-historie.

Handling[rediger | rediger kilde]

En ung kvinne med navnet Helen Stoner besøker detektiven Sherlock Holmes for å få råd angående sin stefar Dr. Grimesby Roylott. Han har krevd at hun skal flytte inn i et spesielt rom i hans tungt pantsette familiehjem, Stoke Moran.

Rommet har noen meget uvanlige kjennetegn, med en seng som blir boltet til gulvet. Det er også dette rommet at Stoners tvillingssøster, Julia, hadde sovet i da hun døde under mistenkelige omstendigheter. Julia var blitt forgiftet, og om hun hadde levd hadde hun arvet 250 pund årlig. Arven kommer fra moren hennes, som er død. Nå frykter Stoner for sitt liv og lurer på hva hun skal gjøre. Men det som først får Holmes interessert er når Stoner nevner at det høres en mystisk og forstyrrende lav hvislende lyd fra rommet om natten og dessuten en metallisk lyd. Det henger også en merkelig klokkesnor over sengen, og det er ingen klokke der. Holmes og Watson får møte Helens stefar; rett etter at hun har dratt kommer han stormende inn i stuen deres og truer Holmes. Han sier at Holmes ikke skal komme i veien for ham, fordi da kommer det til å gå ham ille. Men Holmes velger til tross for dette å ta saken.

Uforglemmelig sitat «Det er ikke kulde som får meg til å skjelve, Mr. Holmes det er frykt.»

Oppfølger: Ingeniorenes Tommelfinger

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Free Old Time Radio Shows: The Speckled Band [1]