Det ensomme hjerte

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Det ensomme hjerte
Forfatter(e)Sigurd Christiansen
Utgitt1938[1]

Det ensomme hjerte er en roman av den norske forfatteren Sigurd Christiansen, utgitt i 1938. Romanen er det sentrale bindet i forfatterens trilogi om Jørgen Wendt. De andre bindene er Drømmen og livet (1935) og Menneskenes lodd (1945).

Romantrilogien følger hovedpersonens liv og indre utvikling, med vekt på utviklingen til forfatteryrke og forfatterkall, fra han er 12 år gammel og frem til 25-årsalderen. I Det ensomme hjerte følges han gjennom gymnasårene. Ensomhetsfølelsen fra tittelen henspiller både på et ulykkelig kjærlighetsforhold til Agnes, som blir skremt av hans samvær i fantasien med sine litterære personer, og på karakteren av hans forfatterkall: å skildre de ulykkelige, ensomme, skam- og sorgtyngede.

Den ytre handlingen i romanen er beskjeden, hovedvekten ligger på skildringen av en indre verden. «Tyngden ligger i fortellingen om kunstnerens konflikter og i analysen av sammenhengen mellom drøm og liv [...] Men om det meste av "handlingen" i romanene foregår inne i menneskenes sin, rommer de ikke derfor mindre spenning»[2]

Romanen regnes blant forfatterens beste, og var utvalgt i 1967-utgaven av Norges nasjonallitteratur.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://snl.no/Sigurd_Christiansen; Store norske leksikon.
  2. ^ Philip Houm. Norges litteratur fra 1914 til 1950-årene. (Norsk litteraturhistorie; 6) Aschehoug, 1955. S 168