Det Tverrfaglige Kunstinstitutt / DTK - Kunstfagskolen i Bærum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Det Tverrfaglige Kunstinstitutt / DTK - Kunstfagskolen i Bærum
Nettstedhttps://kunstskole.com/ (norsk), https://kunstskole.com/english/ (engelsk)

Det Tverrfaglige Kunstinstitutt er en 2-årig kunstfagskole, godkjent av Lånekassen og NOKUT. Fullført fagskoleutdannelse gir vitnemål med 120 studiepoeng og Høyere Fagskolegrad i visuelle kunstfag[1].

Utdanningen tar sikte på å danne grunnlaget for egen skapende og kunstnerisk virksomhet og kvalifisere studentene til å starte sin egen profesjonelle karriere som utøvende kunstnere. Skolen underviser i estetiske fag som tegning, maleri, foto, skulptur og video/film, samt relaterte fagområder som kunsthistorie, kunstteori og filosofi. Det blir fokusert på kreative kognitive prosesser i arbeid med kunstfaglige prosjekter, design og idéutvikling. Dette for å oppnå kunstnerisk modning og selvstendighet i disse fagene. Skolens undervisning kvalifiserer for arbeidsoppgaver innenfor kunstproduksjon, design, reklame, undervisning, kunstformidling og kunstadministrasjon.

DTK har i tillegg til den 2-årige fagskole-utdannelsen et tilbud om et fordypningsår til de studentene som ønsker å etablere seg som selvstendige billedkunstnere. Det er også mulig å studere på deltid i kombinasjon med jobb eller andre forpliktelser. Studieløpet for fagskoleutdanningen blir da 4 år.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

DTK ble etablert i 1996 av den billedkunstneren Julio da Silva, og holder til i Bærum. Den ble NOKUT-godkjent som kunstfagskole i 2007.

Skolens hovedlærere er Julio da Silva og Rus Mesic. Alle skolens lærere og gjestelærere er utøvende kunstnere. Noen av de faste sammarbeidspartnere er Fernando Galrito - animatør[2] og direktør av Monstra Festival; Marian Heyerdahl[3]; Mari Ø. Kjøll; Isabel Baraona; João Catarino.

Skolens studenter og lærere representerer et mangfold både i alder og nasjonalitet. Kunst og kunstformidling er som musikk, et språk som åpner for integrering og samhandling mellom mennesker med ulik bakgrunn, alder og kultur.

Blant tidligere studenter kan nevnes Kari Anne Helleberg Bahri, Trude Madsen Viken, Line Schjølberg, Pippip Ferner, Britt Knoff, Anette Zetlitz, Ellen Ringstad, Marianne Broch, Thea Andenæs, Annett Sturk, Pål Hveem og Annethe Østensen.

Lokalsamfunn[rediger | rediger kilde]

Kart
Forneburingen 11 1360 Fornebu

DTK ligger i tilknytning til Fornebu Kultursenter, en sosial og levende arena for kunst og kultur – på stedet som inntil 1998 var hovedflyplass for Oslo. Området huser nesten 100 atelierer, verksteder og gallerier (Volart, Galleri DC-3, Go to Gate og Bærum Kunsthall, bl.a). Flere av disse aktørene har DTK tett samarbeid med.

Nåværende og tidligere DTK-studenter deltar hvert år på den ambulerende fellesutstillingen Kunst Rett Vest (som arrangeres av 7 kommuner rett vest for Oslo). Og flere av skolens studenter blir årlig valgt til å stille ut på Bærumsutstillingen.

Etter fullført fagskoleutdanning ved DTK har flere studenter etablert seg som kunstnere i Bærum. Samtlige kunstnere med atelier ved Vøyenenga og Grini Mølle er tidligere studenter ved DTK, noen er i atelierfelleskap med andre kunstner på Fornebu, og noen andre steder i Bærum. 12 tidligere studenter ved DTK var valgt ut av juryen for å representere Bærum på ”Kunst Rett Vest” 2020. På Bærumutstillingen 2018 i Bærum Kunsthall var 16 av 26 kunstnere juriert inn fra DTK. På utstillingen Unge Bærumkunstnere i Bærum Kunstforening var 3 av 6 valgt fra DTK.

Kunstnere fra DTK blir lagt merke til nasjonalt og internasjonalt, og de studenter som har ønsket å søke seg inn på høyere studium har kommet inn på bakgrunn av avgangsarbeider ved DTK Bærum. Mange av vårt tidligere studenter er medlemmer av BKiB og NBK.

DTK Prosjektgalleri[rediger | rediger kilde]

DTK Prosjektgalleri ligger i tilknytning til skolen og er et innovativt galleri med fokus på nasjonal og internasjonal samtidskunst av høy kvalitet. DTK Prosjektgalleri legger til rette for kritisk tekning, kreativitet, kunnskapsformidling, utvikling/forskning og praktisk erfaring for skolens studenter. Gjennom DTK Prosjektgalleri får skolens studenter både innblikk og øvelse i alle rutiner rundt å sette opp en utstilling, praktisk erfaring og forberedelser til et yrkesliv innen kunst. Galleriet arrangerer regelmessige utstillinger med arbeider fra tidligere studenter, i tillegg til eksterne kunstnere.

DTK Shorts[rediger | rediger kilde]

DTK Shorts er et kunstformidlings-program tilgjengelig online, med høydepunkter fra DTK-utstillinger, workshops, student-performanser, turer bak kulissene, lærer-/kunstnerstudio-besøk og intervjuer. Se Youtube kanal.

Videoene består av generelle kunstnerportretter, samtaler, intervjuer, korte dokumentarer eller innspillinger av hendelser rundt kunstskolen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Utdanning.no». Utdanning.no. Besøkt 9. april 2024. 
  2. ^ «Fernando Galrito | Director, Cinematographer, Editor». IMDb (engelsk). Besøkt 9. april 2024. 
  3. ^ Jensen, Sonia Anita (1. oktober 2014). «– Jeg ble selv eventyreren Thor Heyerdahl». Budstikka (norsk). Besøkt 9. april 2024. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]