Hopp til innhold

Det Tverrfaglige Kunstinstitutt / DTK - Kunstfagskolen i Bærum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Det Tverrfaglige Kunstinstitutt / DTK - Kunstfagskolen i Bærum
Nettstedhttps://kunstskole.com/ (norsk), https://kunstskole.com/english/ (engelsk)

Det Tverrfaglige Kunstinstitutt er en 2-årig kunstfagskole, godkjent av Lånekassen og NOKUT. Fullført fagskoleutdannelse gir vitnemål med 120 studiepoeng og Høyere fagskolegrad i visuelle kunstfag[1].

Utdanningen tar sikte på å danne grunnlaget for egen skapende og kunstnerisk virksomhet og kvalifisere studentene til å starte sin egen profesjonelle karriere som utøvende kunstnere. Skolen underviser i estetiske fag som tegning, maleri, foto, skulptur og video/film, samt relaterte fagområder som kunsthistorie, kunstteori og filosofi. Det blir fokusert på kreative kognitive prosesser i arbeid med kunstfaglige prosjekter, design og idéutvikling. Dette for å oppnå kunstnerisk modning og selvstendighet i disse fagene. Skolens undervisning kvalifiserer for arbeidsoppgaver innenfor kunstproduksjon, design, reklame, undervisning, kunstformidling og kunstadministrasjon.

DTK har i tillegg til den 2-årige fagskole-utdannelsen et tilbud om et fordypningsår til de studentene som ønsker å etablere seg som selvstendige billedkunstnere. Det er også mulig å studere på deltid i kombinasjon med jobb eller andre forpliktelser. Studieløpet for fagskoleutdanningen blir da 4 år.

DTK ble etablert i 1996 av den billedkunstneren Julio da Silva, og holder til i Bærum. Den ble NOKUT-godkjent som kunstfagskole i 2007.

Skolens hovedlærere er Julio da Silva og Rus Mesic. Alle skolens lærere og gjestelærere er utøvende kunstnere. Noen av de faste sammarbeidspartnere er Fernando Galrito - animatør[2] og direktør av Monstra Festival; Marian Heyerdahl[3]; Mari Ø. Kjøll; Isabel Baraona; João Catarino.

Skolens studenter og lærere representerer et mangfold både i alder og nasjonalitet. Kunst og kunstformidling er som musikk, et språk som åpner for integrering og samhandling mellom mennesker med ulik bakgrunn, alder og kultur.

Lokalsamfunn

[rediger | rediger kilde]
Kart
Forneburingen 11 1360 Fornebu

DTK ligger i tilknytning til Fornebu Kultursenter, en sosial og levende arena for kunst og kultur – på stedet som inntil 1998 var hovedflyplass for Oslo. Området huser nesten 100 atelierer, verksteder og gallerier (Volart, Galleri DC-3, Go to Gate og Bærum Kunsthall, bl.a). Flere av disse aktørene har DTK tett samarbeid med.

Nåværende og tidligere DTK-studenter deltar hvert år på den ambulerende fellesutstillingen Kunst Rett Vest (som arrangeres av 7 kommuner rett vest for Oslo). Og flere av skolens studenter blir årlig valgt til å stille ut på Bærumsutstillingen.

Etter fullført fagskoleutdanning ved DTK har flere studenter etablert seg som kunstnere i Bærum. Samtlige kunstnere med atelier ved Vøyenenga og Grini Mølle er tidligere studenter ved DTK, noen er i atelierfelleskap med andre kunstner på Fornebu, og noen andre steder i Bærum. 12 tidligere studenter ved DTK var valgt ut av juryen for å representere Bærum på ”Kunst Rett Vest” 2020. På Bærumutstillingen 2018 i Bærum Kunsthall var 16 av 26 kunstnere juriert inn fra DTK. På utstillingen Unge Bærumkunstnere i Bærum Kunstforening var 3 av 6 valgt fra DTK.

Kunstnere fra DTK blir lagt merke til nasjonalt og internasjonalt, og de studenter som har ønsket å søke seg inn på høyere studium har kommet inn på bakgrunn av avgangsarbeider ved DTK Bærum. Mange av vårt tidligere studenter er medlemmer av BKiB og NBK.

DTK Prosjektgalleri

[rediger | rediger kilde]

DTK Prosjektgalleri ligger i tilknytning til skolen og er et innovativt galleri med fokus på nasjonal og internasjonal samtidskunst av høy kvalitet. DTK Prosjektgalleri legger til rette for kritisk tekning, kreativitet, kunnskapsformidling, utvikling/forskning og praktisk erfaring for skolens studenter. Gjennom DTK Prosjektgalleri får skolens studenter både innblikk og øvelse i alle rutiner rundt å sette opp en utstilling, praktisk erfaring og forberedelser til et yrkesliv innen kunst. Galleriet arrangerer regelmessige utstillinger med arbeider fra tidligere studenter, i tillegg til eksterne kunstnere.

DTK Shorts

[rediger | rediger kilde]

DTK Shorts er et kunstformidlings-program tilgjengelig online, med høydepunkter fra DTK-utstillinger, workshops, student-performanser, turer bak kulissene, lærer-/kunstnerstudio-besøk og intervjuer. Se Youtube kanal.

Videoene består av generelle kunstnerportretter, samtaler, intervjuer, korte dokumentarer eller innspillinger av hendelser rundt kunstskolen.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Utdanning.no». Utdanning.no. Besøkt 9. april 2024. 
  2. ^ «Fernando Galrito | Director, Cinematographer, Editor». IMDb (engelsk). Besøkt 9. april 2024. 
  3. ^ Jensen, Sonia Anita (1. oktober 2014). «– Jeg ble selv eventyreren Thor Heyerdahl». Budstikka (norsk). Besøkt 9. april 2024. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]