Deng Tingzhen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Deng Tingzhen
Deng Tingzhen.png
Født1776[1][2]
Død1846[1][2]
Beskjeftigelse Politiker
Nasjonalitet Qing-dynastiet

Deng Tingzhen (tradisjonell kinesisk: 鄧廷楨, pinyin: Dèng Tíngzhēn, Wade-Giles: Teng T'ing-chen; født 1776 i Nanjing i Kina, død 1846) var generalguvernør av Liangguang (Guangdong og Guangxi) fra tidlig 1836 til tidlig 1840.

Han forsøkte å forsvare kinesiske interesser mot britiske handelsinteresser under første opiumskrig.

Som generalguvernør var han helt til å begynne med svært innstilt på å støtte Xu Nanjis forslag for å åpne for opiumshandelen, men etter å ha fått føringer fra Qinghoffet nedla han i 1836 et strikt forbud mot handelen i stedet. Så veldig helhjertet var han imidlertid ikke, og han lyktes ikke i å jage ut opiumslagerskipene fra ankringsområdet ved øya Lintin. Men han klarte å bryte forbindelsen mellom disse skipene og de mindre kinesiske forsyningsbåtene, og dermed ble opiumsmuglingen opp til havene i Guangzhou sterkt fortstyrret.

Resultatet ble imidlertid at mye mer opium ble smuglet inn langs andre elveløp og til andre havner i Perleflodens delta. Slik ble opiumsproblemet bare mer akutt.

Under økende politisk press prøvde Deng å få istand en ordning med britene som skulle få slutt på opiumstrafikken i de indre løp av Perleelvens delta. Men den avtalen sluttet å fungere da kommisjonær Lin Zexu ankom som avløser som generalguvernør, med det mandat å iverkesette en meget mer konsekvent politikk og få en definitiv stopp på all opiumshandel.

Deng Tinzhen døde få år etter; hans gravmæle i Nanjing er en attraksjon der.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b CERL Thesaurus, 9. okt. 2017, Tingzhen Deng, cnp02101871
  2. ^ a b Artnet, 9. okt. 2017, Deng Tingzhen, deng-tingzhen