Hopp til innhold

Deng Ai

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Deng Ai
Født197Rediger på Wikidata
Xinye
Død264Rediger på Wikidata
Mianzhu
BeskjeftigelseOffiser, politiker Rediger på Wikidata
BarnDeng Zhong
NasjonalitetØstre Han-dynasti (197220) (avslutningsårsak: regimeendring)
Wei-dynastiet (220264) (avslutningsårsak: død)

Dèng Ài (tradisjonell kinesisk: 鄧艾; forenklet kinesisk: 邓艾; fra Xinye i Henan i Kina, død 264), stilnavn Shìzǎi (士载) var en kinesisk general for riket Cao Wei i de tre rikers tid i Kinas historie. Det ble sagt at hver gang han så en haug eller en bred dal, oppdaget han umiddelbart de beste stedene å oppbevare forsyninger og utplassere soldater. Hans talent ble oppdaget av Sima Yi, som anbefalte at han fikk en høyere stilling.

Dèng Ài var med på å forsvare Wèi fra staten Shu Hans angrep ledet av Jiang Wei. I 262 ledet han Weis erobring av Shu sammen med Zhong Hui. Jiang Wei fikk stoppet dem et sted sør for Hanzhong. Dèng Ài foreslo å sende soldater gjennom Yinping, men Zhong Hui motsatte seg forslaget.

Dèng gjennomførte da planen med soldater ledet av hans sønn Deng Zhong, og det viste seg at dette ble en stor suksess. Soldatene klarte siden å innta Chengdu, og Shu Han-keiseren Liu Shan overga seg.

Jiang Wei ønsket å forsvare riket, og besluttet at Zhong Hui ønsket å gjøre opprør mot Wei. De slo seg sammen og ydmyket Dèng Ài, og befalte Wei Guan å arrestere ham. Jiang Weis plan mislyktes, og både Jiang og Zhong ble drept av weisoldater. Disse soldatene forsøkte å redde Dèng, men Wei Guan fryktet at de kunne komme til å ta hevn over ham, så han henrettet både Dèng Ài og Dèng Zhong.

Ifølge Luo Guanzhongs historiske roman Beretningen om de tre kongedømmer fra 1300-tallet hadde Dèng en talefeil som fikk ham til å si "ai," som han ofte brukte til sin fordel da han snakket med overordnede.