Den usynlige hånd

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Den usynlige hånd er et begrep opprinnelig brukt av Adam Smith i Nasjonenes velstand.[1] Den usynlige hånd er et markedsøkonomisk prinsipp og refererer til individet som handler til nytte for seg selv og med dette indirekte handler til nytte for samfunnet eller kollektivet:

Han etterstrever kun egen vinning, og han ledes, som i så mange andre tilfeller, av en "usynlig hånd" til å tjene et formål som ikke har vært noen del av hans hensikt. Ikke heller er det alltid til samfunnets ulempe at dette ikke vært noen del av hans ansvar. Gjennom egennytten tjener han ofte samfunnet mer enn når han virkelig etterstrever dette. Jeg kjenner ikke til at særskilt mye godt noensinne har kommet ut av de som driver handel til samfunnets gagn. (fra Nasjonenes velstand)[2]

Smith framholdt at det er bakerens egennytte vi har å takke for at vi har brød på bordet, ikke hans menneskekjærlighet.

Smith inkluderte ikke nevneverdig argumentasjon ei heller ble det inkludert empiri som støtter påstandene. I begge tilfellene er påstanden normativ og kun støttet av egne hypoteser og anekdotiske argument. Se Nasjonenes velstand for nærmere diskusjon.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Adam Smith Quotes « Adam Smith Institute». www.adamsmith.org. Besøkt 27. august 2015. 
  2. ^ Smith, Adam: Nasjonenes velstand Bok I-II Oversatt av Åshild Sonstad. Sonstad Forlag. Trondheim, 2007.