Den tyske store landslosje

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Den tyske store landslosje (tysk: Die Große Landesloge der Freimaurer von Deutschland) er en storlosje innenfor tysk frimureri med hovedsete i Frankfurt am Main, som ble grunnlagt den 27. desember 1770 i Berlin av Johann Wilhelm Kellner von Zinnendorf som var en generalmedikus i den prøyssiske hær. Storlosjen er en av de tre såkalte «gammelprøyssiske storlosjene».

Storlosjen praktiserer høygradgradsystemet det svenske Frimurersystem, som også praktiseres av Den Norske Frimurerorden og av frimurerordener i Sverige, Danmark, Finland og Island. Medlemskap i ordenen krever kristen tro, og ordenen betrakter Jesus Kristus som deres øverste stormester.

Den 19. juni 1949 ble fire av dens St. Johanneslosjer tilsluttet den tyske storlosje av gamle, frie og anerkjente murere. I 1958 inngikk ordenen i et storlosjeforbund sammen med sistnevnte og den store nasjonale moderlosjen Til de tre glober. Dette forbundet har siden 1970 hatt navnet Tysklands forente storlosjer, da det ble utvidet med ytterligere to storlosjer.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Helmut Neuberger: Winkelmaß und Hakenkreuz. Herbig Verlag, München 2001, ISBN 3-7766-2222-9
  • Ferdinand Runkel: Geschichte der Freimaurerei. Edition Lempertz, Bonn 2006, ISBN 3-933070-96-1
  • GLLFvD (Hrsg.): Handbuch der GLLFvD 2007, Verlag Rudolf Stade

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.