Den tvilsomme tvilling

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Den tvilsomme tvilling
The tragedy of Pudd'nhead Wilson
PuddnHeadWilson.JPG
Forfatter(e)Mark Twain
Språkamerikansk-engelsk
SjangerRoman; Krim, Satire
Utgitt1894
ForlagDen norske bokklubben
OversetterPer Wollebæk (1971)
Sider197
ISBN 82-525-0133-8

Den tvilsomme tvilling, (engelsk The tragedy of Pudd'nhead Wilson) er en roman av den amerikanske forfatteren Mark Twain der handlingen er lagt til slavetiden før den amerikanske borgerkrigen i byen Dawson ved Mississippi. Romanen er en av Twains mer komplekse romaner fra hans mørke tid og er bygget opp som en detektiv-roman.

Om Den tvilsomme tvilling[rediger | rediger kilde]

Likheter med andre bøker[rediger | rediger kilde]

Det at Mark Twain skriver om to gutter som blir født i samme by rundt samme tid og bytter sine plasser i samfunnet, er ikke et nytt element i Mark Twains forfatterskap. Allerede tolv år før «Den tvilsomme tvilling» ble gitt ut, ga han ut romanen «Tiggerprinsen» i 1882 der han brukte den samme ideen. Det er det eneste som disse to romanen har til felles, samtidig som denne ideen skiller dem fra hverandre. I «Den tvilsomme tvilling» blir de to guttene ufrivillig forbyttet av den kvinnelige slaven Roxana slik at hennes sønn ble "slaveeier"-sønnen og fikk dermed en sikker fremtid, mens slaveeierens sønn ble til "slave"-sønnen og fikk dermed en usikker fremtid der han bl.a. risikerte å bli solgt. I «Tiggerprinsen» møtes fattiggutten og prinsen tilfeldig, de prøver frivillig hverandres klær og blir forbyttet med hverandre.

Handling[rediger | rediger kilde]

Handlingen er lagt til byen Dawson under slavetiden. To gutter blir født på samme dag og de ligner på hverandre. Den ene, Thomas Driscoll, er sønn av slaveeieren Percy Driscoll. Den andre, Valet de Chambre, er sønn av den kvinnelige slaven Roxana, som bare i begrenset grad er av svart avstamming og som ellers ser ut som en hvit kvinne. Roxana er eid av Driscolls familie og har hovedansvaret for å fostre opp familiens sønn Thomas. En dag får Roxana høre at sønnen hennes skal selges for å dekke en gjeld. Hun bytter guttenes plass, slik at Thomas blir slavegutt og Chambre blir slaveeiergutt. På tross av at salget ikke blir noe av, blir forbyttingen værende, men en dag blir sannheten avslørt av David Wilson, alias Pudd'nhead Wilson. Han hadde flyttet til byen samtidig som guttene ble født, og var jurist og eiendommegler.

Tolkning[rediger | rediger kilde]

I likhet med romanen «Huckleberry Finn», som Mark Twain skrev ti år før «Den tvilsomme tvilling», er også denne romanen samfunnskritisk og påpeker de gamle holdningene fra slavetiden som fremdeles fantes 30 år etter den amerikanske borgerkrigen. Måten han kritiserer dette er ved å sette ut dette komplottet og vise at hatet går så langt at det også går ut over "sine" egne, bare fordi en tidligere slektning hadde feil hudfarge.

«Den tvilsomme tvilling» er også en av de første romanene som forsvarte og viste hvordan den nye fingeravtrykkmetoden kunne brukes for å løse bl.a. kriminalsaker.

I Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge ble romanen første gang gitt ut i 1971Den norske bokklubben i Per Wollebæks oversettelse. Siden da har den ikke blitt utgitt igjen.

Film[rediger | rediger kilde]