Den syriske islamske front

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Den syriske islamske front (arabisk: الجبهة الإسلامية السورية‎ DIN: al-Ǧabhah al-Islāmiyya as-Sūriyyah) er en safalfistisk paraplyorganisasjon bestående av ulike islamistiske opprørsgrupper mot regimet til Baššār al-ʾAsad i borgerkrigen i Syria. Ifølge egne anslag hadde gruppa ved opprettelsen omtrent 25.000 medlemmer.

Gruppa ble grunnlagt 21. desember 2012 av elleve opprørsgrupper, inkludert Aḥrār aš-Šām, al-Haqq-brigaden i Homs, al-Faǧr-islamistbevegelsen i Aleppo, Anṣār aš-Šām i al-Lādhiqīyah, Ǧayš at-Tawḥīd i Dayr az-Zūr og Ḥamzah ibn ʿAbd al-Muṭṭalib-brigaden i Damaskus. I januar 2013 annonserte flere av medlemsorganisasjonene at de slo seg sammen med Aḥrār aš-Šām i den bredere gruppa Den islamske bevegelsen Aḥrār aš-Šām. I april 2013 ble Ḥaqq-bataljonenes samling i Ḥamā-guvernementet det første nye medlemmet i fronten etter dens grunnleggelse. Gruppa inkluderer ikke den jihadistiske an-Nuṣrah-fronten, som har blitt regnet for å være en terroristorganisasjon av Amerikas forente stater.

Frontens grunnleggelsesdokument beskriver at dens ideologi er basert på en salafistisk forståelse av islam og at dens mål er å styrte al-ʾAsad-regimet og opprette en islamistisk stat med sharia-lovgivning, til fordel for alle syrere. Gruppa får støtte fra konservative prester fra Persiagulfen.