Den skarpeste kniven

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Den skarpeste kniven
orig. The Subtle Knife
Forfatter(e)Philip Pullman
SpråkEngelsk
SjangerSteampunk-roman, science fiction, fantasy
Utgitt1997

Den skarpeste kniven (engelsk: The Subtle Knife) er en barnebok fra 1997 av den britiske forfatteren Philip Pullman. Det er andre bok i serien Den mørke materien. Boka kom ut på norsk under tittelen Den skarpe eggen i 1999, oversatt av Torstein Bugge Høverstad.[1] Senere utgaver har kommet ut under navnet Den skarpeste kniven. Boka skildrer Lyras fortsatte kamp med å finne sin plass i en verden full av voksne hun ikke føler hun kan stole på.

Sesong to i BBC-adaptasjonen His Dark Materials er basert på Den skarpeste kniven, og har en planlagt lanseringsdato i november 2020.[2]

Handling[rediger | rediger kilde]

I Den skarpeste kniven reiser Will Parry, en gutt fra vår verden, umotivert inn i et annet univers, gjennom et vindu han oppdager i løse luften. Vinduet leder ham til Cittàgazze, en by fullstendig forlatt av voksne mennesker. Her møter han Lyra, og de avdekker at fraværet av voksne skyldes enorme mengder geister (spectres på engelsk) som svermer i byen. Geistene er usynlige og ufarlige for barn, men tar livet av voksne. Will, som er på jakt etter sin lenge savnede far, blir bæreren av Kniven, hvilken tillater ham å skjære seg gjennom til andre universer. Lyra og Will legger dermed ut på en eventyrlig reise med hvert sitt mål. Will finner sin far, skjønt han blir drept kort tid senere. Lyra, som har hjulpet en kvinnelig forsker ved navn dr. Malone med hennes forskning på Støv, blir kidnappet av sin mor, mrs. Coulter. Samtidig blir Will instruert av to engler til å overlevere Kniven til lord Asriel som befinner seg på Svalbard.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Nasjonalbiblioteket». www.nb.no. Besøkt 8. september 2020. 
  2. ^ «Breaking News - Season 2 of "His Dark Materials" Debuts This November | TheFutonCritic.com». www.thefutoncritic.com. Besøkt 8. september 2020.