Den siste magiker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Den siste magiker er første bok i en barne-/ungdomstrilogi skrevet av Sigbjørn Mostue, utgitt av Cappelen Damm i 2010.

Handling[rediger | rediger kilde]

Simen er en helt vanlig gutt fra Kløfta, han har venner, går på skole og lever et helt vanlig ungdoms-liv. En dag bestemmer derimot bestekompisen Anders at de sammen med kompisen Even skal knuse ei rute hos den gamle, langhårede originalen som bor i et falleferdig hus på enden av gata. Mannen blir omtalt som Indianeren blant ungdommene. Anders knuser ruta og sammen med Even klarer han å stikke av. Simen, derimot, faller og ødelegger ankelen. Den gamle mannen, som egentlig har navnet Gregers Berge, tar ham med inn i sin koselig innredede stue, og klarer på mystisk vis å behandle ankelen med noen fingerbevegelser og en kopp varm kakao – eller sjokolade som originalen selv retter det til.

Gregers og Simen blir enige om at Simen skal jobbe litt hos Gregers for å gjøre opp for det knuste vinduet – låven kunne for eksempel trenge et strøk maling. Men egentlig blir simen lært opp til å bli en ekte magiker, som kan utføre eldgamle, fantastiske kunster. Men de må være raske, en organisasjon kalt Nimrod, finner snart ut hvor den siste magiker holder til. De svarte bilene til organisasjonen kjører rundt i Kløfta og er ikke langt vekk fra der Simen og Gregers holder til.

Magiker-opplæringen tar mye tid, og Simen henger stadig mindre med vennene. Samtidig prøver Simen å få den vakre Margrete sin oppmerksomhet. Hun blir tydelig mer og mer forelsket i bestekompisen, men når Simen bryter regelen om å ikke bruke magi andre steder enn Gregers' eiendom, kommer Nimrod nærmere det gamle huset på enden av Gamlevegen.

Virkelighetsspill[rediger | rediger kilde]

Forfatteren, Sigbjørn Mostue, er selv oppvokst på Kløfta og kjenner godt til området. Den siste magiker, er som de tidligere bøkene, knyttet godt opp mot virkeligheten, noe som gjør det hele mye mer spennende og mystisk. I boka kommer det for eksempel frem at magikeren Gregers Berge tidligere het «Jabir» – Jabir Ibn Hayyan. Da er det kanskje ikke tilfeldig at denne gamle filosofen er kjent under sitt latinske navn Geber, som blir nettopp Berge om en stokker litt om på bokstavene. Andre kjente filosofer og kjente karakterer blir også dratt med i handlingen. Den kjente Walt Disney blir for eksempel omtalt som en tidligere magiker, noe som «gjenspeiles» i filmene hans.

Det skal også ha vært en original, lik Gregers – som blant ungdommene i boka kalles Indianeren, som tidligere bodde på enden av Gamlevegen. Med sitt spesielt lange, hvite hår og hatt skildres Gregers på samme måte som den noe spesielle mannen som tidligere bodde på Kløfta. Denne mannen ble blant befolkningen kalt Jordbærgubben – det er usikkert om Indianeren også var et kallenavn som ble brukt, eller om dette er noe forfatteren har funnet opp i fantasi-fortellingen.

Bøkene i serien[rediger | rediger kilde]