Den islandske kriseresponsmedaljen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Båndstripe for Den islandske kriseresponsmedaljen

Den islandske kriseresponsmedaljen (islandsk: Heiðursmerki Íslensku friðargæslunnar) er en islandsk medalje tildelt i forbindelse med Den islandske kriseresponsenheten (engelsk: Iceland Crisis Response Unit, forkortet ICRU).[1] Medaljen ble første gang tildelt i 2004.[1] Den tildeles offiserer for utmerket innsats i internasjonale operasjoner der ICRU deltar.

Utforming[rediger | rediger kilde]

Medaljen er utført i bronse. I midten bærer den et motiv bestående av et kart over Island i metall satt på en stilisert globus i blått med lengde- og breddegrader markert med metallstriper.[1] Randen er bred og opphøyd og bærer innskriften «ÍSLENSKA FRIÐARGÆSLAN» og «ICRU» i røde bokstaver. Stiliserte grener skiller de to delene av innskriften. Medaljen er opphengt i et blått bånd med midtstripe i hvitt, rødt og hvitt.[1] Fargene er hentet fra Islands flagg.

ICRU-medaljen i Norge[rediger | rediger kilde]

ICRU-medaljen er godkjent til bruk på norsk militær uniform og behandles i den sammenheng som tilhørende «Gruppe 5: Andre utenlandske dekorasjoner».[2]

Medaljen ble i 2004 tildelt en norsk militæroffiser for innsats i ved Kabul internasjonale lufthavn, som var under islandsk kommando.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e Tildelt islandsk medalje som førstemann Arkivert 30. september 2007 hos Wayback Machine., Forsvarsnett, 27. august 2004, besøkt 22. november 2009.
  2. ^ Se f-xtra, nr. 1, 2009, s. 15, bilag til Forsvarets Forum, nr. 11, 2009.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]