Den hellige Elisabeths kloster i Minsk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Del av klosteret, med klosterkirken
Storfyrstinne Elisabeth

Den hellige Elisabeths kloster i Minsk (hviterussisk: Свято-Елисаветинский монастырь; Svjato-Jelisavjetinskij monastyr) er et ortodoks nonnekloster som er understilt den hviterussisk-ortodokse kirkes eparki (bispedømme) Minsk og Slutsk.

Navn[rediger | rediger kilde]

Klosteret er oppkalt etter Elisabeth av Hessen-Darmstadt (1864–1918), som etter sitt ekteskap med storfyrst Sergej Aleksandrovitsj Romanov ble kalt storfyrstinne Jelisaveta Fjodorovna. Hun æres i ortodokse kirker som helgen og martyr.

Historie[rediger | rediger kilde]

Søsterfellesskapet har bestått siden 1994. Det utviklet seg fra en initiativ blant kirkemelemmer rundt Peter-og-Paul-katedralen, som etter at den ble gjenåpnet engasjerte seg i renoveringsarbeider. Søstrene gikk deretter også inn for diakonale oppgaver. De arbeidet i sykehus og barnehjem.

I 1999 grunnla metropolitt Filaret av Minsk og Slutsk Elisabethklosteret. Som forbilder for sitt indre klosterliv og ytre apostolater har søstene i Minsk det nonneklosteret som storfyrstinne Elisabeth opprettet i 1908 i Moskva, kalt Marta-Maria-klosteret, og det kloster som arkimandritt Sofroni Sakharov grunnla i 1959, det stauropegiale kloster dedisert til Den hellige Johannes i Tolleshunt Knights (distriktet Maldon i Essex i Storbritannia).

Klosteret befinner seg på området for en tidligere nerveanstalt i Minsk. Søstrene har oppbygd et omfangsrikt sosialverk som støtter psykisk syke, åndelig og legemlig funksjonshemmede foreldreløse barn og alkoholavhengige uteliggere. For å skaffe midler til sitt diakonale arbeide produserer søstrene devosjonalier og klosterprodukter for salg.[1] De reiser også utenlands for å tilby slike produkter mot gaver fra menigheter, også i Norge (som til Sandefjord siden 2010-årene).

Under Covid-19-pandemien ble påskeliturgien i 2020 feiret med mer enn tusen troende, og 140 nonner ble syke av covid-19.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]