Den hebraiske bokuka

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Den hebraiske bokuka 2005, Israel Museum, Jerusalem

Den hebraiske bokuka (hebraisk: שבוע הספר העברי) er et årlig arrangement for feiring av litteratur i Staten Israel. I løpet av den hebraiske bokuka organiseres det store dagslange utendørs bokmesser i Israels største byer, hvor forlag markedsfører og selger sine produkter, som oftest med avslag. Vanligvis er det på denne tiden salg i israelske bokbutikker, som kan vare opptil en måned.

De siste årene har bokuka blitt utvidet til 10 dager.

I tillegg til boksalg arrangeres det en rekke litterære begivenheter under bokuka, slik som forfattersammenkomster, offentlige lesekvelder og prisutdelingsseremoni for Sapir-prisen. Media fokuserer også ekstra mye på litteratur under arrangementet.

The Hebrew Book Week fair at the Jerusalem Station compound, 2017
Writers. Back line from left: Sivan Rahav-Meir, Dr. Asael Lubotzky, Yehoram Gaon

Opprinnelse og historie[rediger | rediger kilde]

Ifølge de israelske styresmaktene begynte den hebraiske bokuka i 1926 som en éndagsbegivenhet som fant sted i Rotchild Boulevard, Tel Aviv. Grunnleggeren av Masada Press, Bracha Peli, lanserte den første bokdagen i 1926 og solgte bøker med rabatt. Siden 1961 har den hebraiske bokuka vært en landsdekkende, ukeslang begivenhet som finner sted hvert år om sommeren.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]