Den danske tronstriden 1252–1253

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Den danske tronstriden 1252–1253 var en dansk-tysk krig som brøt ut etter den danske kongen Abels død i juni 1252 som under normale omstendigheter skulle ha vært etterfulgt av sin eldre sønn prins Valdemar Abelsson som hadde sterkeste krav på den danske kronen.

Men hans onkel hertug Christoffer av Lolland-Falster var raskt med å utrope seg som konge på alle landstingene. Dette var regelrett et kupp i strid med gjeldende regler for kongevalg der den som har størst krav på kongeverdighet i arverett som regel var valgt. Men Valdemar Abelsson hadde vært arrestert og holdt i fengsel av erkebiskopen av Köln. Selv etter kongevalget ønsket ikke Christoffer 1. å bidra til en løslatelse av prinsen, dette utløst en dansk-holstensk krig i september 1252.

Enkedronning Mechtilde vil ikke uten videre finne seg i dette og fikk sine brødre greverne av Holsten til å angripe og herjet hertugdømmet Slesvig som en form for støtte til Abelssønnene som gjorde bruk av tidlige allianser fra den danske brødrestriden inkludert de brandenburgske fyrster som sendte ut et hærtog under ledelse av ridderen Henrik av Æmeltorp som hadde vært i tjeneste hos kong Abel. Henrik av Æmeltorp besatte de sørdanske øyene Møn og Falster som ble herjet og lagt under de tyske styrkene for vinteren til det neste året.

Henrik av Æmeltorp fortsatte videre innover i Sjælland inn i året 1253 der han tok alle kongelige skatteinntekter samt inntekter fra avgifter som kongestyret hadde innført og førte disse over til øyene. Kong Christoffer 1. iverksatte et angrep mot byen Skælskør på sørvestlige Sjælland, men led et alvorlig nederlag der ridderne vant over de danske styrkene. Danskekongen flyktet til København, men der nektet erkebiskop Jakob Erlandsen å åpne portene.

Christoffer 1. kom seg imiltertid i sikkerhet og fikk samlet en ny hær som på nytt gikk mot byen Skælskør, men ridderen Henrik av Æmeltorp hadde besluttet seg for å forlate denne byen tilbake til Møn og Falster. Utfallet av stridighetene mellom kongen og ridderen er ikke kjent, men Henrik av Æmeltorp hadde vendt hjemover med et rikt bytte.

I 1253 måtte de holstenske greverne kjøper Valdemar Abelsson fri fra erkebispen av Köln med en enorm løsesum. Etter prinsen var løslatt, var det opprinnelig tenkt at han skulle være motkonge mot Christoffer 1., men under forhandlingene hadde begge parter klart å forlike seg med et kompromiss der Valdemar Abelsson overtok farens hertugdømme Slesvig.

Kilder[rediger | rediger kilde]