Hopp til innhold

Bayerns flagg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Det bayerske ruteflagget
Det bayerske stripeflagget

Bayerns flagg forekommer i to varianter: ruteflagget og stripeflagget, begge i delstatens farger hvitt og blått. Bayern er alene blant de tyske delstatene om å føre to likeberettigede flagg. Selv om Bayern har to flagg, finnes det ikke spesielle tjenesteflagg. Offisielle myndigheter kan i henhold til forskrift selv velge hvilket av de to flaggene de vil bruke. Flagg med det bayerske statsvåpenet avbildet er uoffisielle og egentlig rettsstridige, siden bare lovgiverne kan utforme statssymboler. Både ruteflagget og stripeflagget har lang historisk forankring. Flaggbruken er regulert av flaggloven av 14. desember 1953.

Ruteflagget

[rediger | rediger kilde]

Rutene stammer opprinnelig fra våpenet til grevene av Bogen og kjennes fra 1204. I 1242 ble de tatt i bruk av Wittelsbacherne. Flagget er således et av de eldste i Europa. Ruteflagget skal etter någjeldende lovbestemmelser bestå av minst 21 ruter, medregnet halve ruter i utkanten. På lengre eller bredere flagg kan antallet være høyere. Uansett antall ruter, skal ruten øverst til venstre alltid være hvit. Dette har sin bakgrunn i at Bayerns farger er hvitt og blått, da alltid slik at hvitt skal komme først.

Stripeflagget

[rediger | rediger kilde]

Stripeflagget består av to like brede striper i de bayerske farvene, den øverste hvit og den nederste blå. Rekkefølgen hvitt over blått ble endelig fastsatt ved Ludwig IIs kongelige beslutning av 11. september 1879. Her ble hvitt over blått, i denne rekkefølgen fastsatt, som Bayerns farger til bruk i våpen, flagg og faner. Fastsettelsen fant sted i forbindelse med 700-årsjubileet for Wittelsbach-dynastiet.

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
  • Jörg-M. Hormann og Dominik Plaschke: Deutsche Flaggen. Geschichte – Tradition – Verwendung, 2006
  • Harry D. Schurdel: Flaggen und Wappen Deutschland, 1995
Autoritetsdata