Den argoliske bukt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kart over Den argoliske bukt (nede til venstre i bildet)
Utsikt over Den argoliske bukt fra Palamidi-festningen i Nafplio, Hellas

Den argoliske bukt (gresk: Αργολικός Κόλπος, Argolikós Kólpos), også kjent som Argolikosbukten, Argolisbukten eller Nafpliobukten, er en bukt i Egeerhavet utenfor østkysten av Peloponnes i Hellas. Den er om lag 50 km lang og 30 km bred. Den viktigste havnebyen langs kysten er Nafplio, som ligger i den nordvestlige enden av bukten. Ved innløpet til bukten ligger Spetses, som er den største øya i hele området.[1]

Denne bukten blir av og til omtalt i lag med Saroniabukta som Den argosaroniske bukt, mens øyene i de to buktene blir kalt De argosaroniske øyene eller oftere bare De saroniske øyer. Rundt bukten ligger prefekturene Arkadia (i sørvest) og Argolida (i nord og øst). Elven Inachos munner ut i Den argoliske bukt i nærheten av landsbyen Nea Kios.

Ei annen øy i bukten er Bourtzi, ei liten øy like utenfor Nafplio, med en borg som tidligere utgjorde byens forsvarslinje mot sjøangrep og i dag er et monument. Andre øyer i bukten er Platia og Psilí, som ligger nær kysten av Argolida. De omkringliggende fjellene gjør at bukten ligger i ly for den sterke sommervinden kalt Meltemi.

Det går fergeruter over bukten mellom Nafplio, Spetses, Hydra, Tyros og Leonidio.

Steder ved bukten[rediger | rediger kilde]

Fra sørvest til øst ligger følgende byer og landsbyer ved bukten:

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]