Dekha Ibrahim Abdi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dekha Ibrahim Abdi
Født1964[1][2]Rediger på Wikidata
WajirRediger på Wikidata
Død14. juli 2011[2][3]Rediger på Wikidata
Nairobi[4]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Aktivist, fredsaktivistRediger på Wikidata
Nasjonalitet KenyaRediger på Wikidata
Utmerkelser Right Livelihood Award (2007), Hessischer Friedenspreis (2009)Rediger på Wikidata

Dekha Ibrahim Abdi (født i 1964 i Keny, død 14. juli 2011) var en etnisk somalisk fredsaktivist med base i Mombasa i Kenya.

Som kenyansk statsborger arbeidet hun som konsulent for afrikanske myndigheter og forskjellige sivilsamfunnsorganisasjoner. Dekha var medlem av organisasjonen Coalition for Peace in Africa (COPA), en pastoralistisk organisasjon basert i Wajir-distriktet i Kenya.

Abdi var også en av grunnleggerne av Wajir Peace and Development Committee, Koalisjonen for fred i Afrika og for Peace and Regeneration Oasis (PRO). I 2007 ble Dekha tildelt utmerkelsen Right Livelihood Award av Right Livelihood Award Foundation.

Hun var gift med Hassan Nurrow Abdirahman som hun hadde fire barn sammen med. Paret skilte seg i 2007 og i 2009 giftet hun seg for andre gang, denne gangen med en øyelege fra Somalia.

Den 7. juli 2011, var Dekha, ektemannen Abdinoor og deres sjåfør på vei til en fredskonferanse i Garissa, da bilen deres krasjet inn i en lastebil. Hennes ektemann og sjåføren deres døde momentant i ulykken. Dekha fikk vedvarende store skader og hun ble fraktet til Nairobi. Hun døde kort tid senere ved Aga Khan Hospital, den 14. juli 2011. Abdi var 47 år gammel da hun døde.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]