Decoupage

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Eksempel på découpage

Decoupage (eller découpage) er en dekorasjonsteknikk der motiver rives eller klippes ut, spesielt fra servietter. Teknikken kan brukes til å dekorere alle malbare flater, som lerret, tre- og pappesker, og lignenge. Den er i slekt med kunstarten collage, og kan fungere som det, ved at samme lakk kan brukes til å lime verket sammen. Det er vanlig å kjøpe og bruke en spesiell lakk, men dette er ikke helt nødvendig, siden enhver litt tykk klarlakk kan brukes.

Fremgangsmåte som dekorering[rediger | rediger kilde]

Lakken fungerer som både lakk og lim. De eventuelle hvite lagene på servietten fjernes, det er kun dekorsiden som brukes. Riving istedenfor klipping gir mindre markant overgang fra bunn til motiv, men en må passe på at papirfargen ikke vises på uønskede steder. Først pensles et tynt lag med lakken/limen på gjenstanden som skal dekoreres. Motivet strykes på, fra midten og ut mot kantene, ved bruk av fingrene, flat pensel eller en liten rulle. Dersom det kommer luftbobler, stikkes eller skjæres det et lite hull og tas på litt lakk, før det festes. Etter at laget er tørket, lakkes det på ett til to lag til, men lakken må tørke før neste lag tas på. Decoupage lakk finnes i matt, blank eller sølvglitter.

I stedet for serviettmotiver, er allslags glansbilder, utklipp fra ukeblader m.m. nesten like anvendelige. Dronning Margrethe er en kjent utøver av håndverket i Danmark.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]