De spanske Jomfruøyer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
De spanske Jomfruøyer (gult) mellom Puerto Rico (venstre) og St. Thomas på De amerikanske Jomfruøyer

De spanske Jomfruøyer (også kjent som De puertorikanske Jomfruøyer) utgjøres primært av øyene Culebra og Vieques. De er en del av Puerto Rico, et uinnlemmet territorium tilhørende USA. Øyene ligger øst for hovedøyen Puerto Rico og vest for De amerikanske Jomfruøyer.

Øyene har et areal på 378,2 km² og folketallet er 11 119. Den største byen er Isabel Segunda med en befolkning på 1 459. US Navy hadde tidligere en base på Vieques.

Puertoricansk turistlitteratur bruker navnet De spanske Jomfruøyer, men de fleste kart og atlaser beskriver ikke disse øyene som del av Jomfruøyene. Som del av Puerto Rico er øyene amerikansk territorium. De tilhørte Spania før den spansk-amerikanske krigen i 1898. Spansk er fortsatt det dominerende språket selv om engelsk også er vanlig. Til forskjell fra De amerikanske og De britiske Jomfruøyer som har venstrekjøring, har De spanske Jomfruøyer høyrekjøring.

Hovedøyene i gruppen er Culebra og Vieques og dessuten finnes en lang rekke mindre øyer og skjær. Andre øyer nær Puerto Ricos strender er Icacos, Cayo Lobo, Dayo Diablo, Palomino, Palominito, Ramos, Pinerio og Cayo Lobo. Nær Culebra ligger Cayo de Luis Pena.