Hopp til innhold

De røde sko

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
De røde sko
orig. The Red Shoes
Generell informasjon
Prod.landStorbritannias flagg Storbritannia
Lengde133 min.
SpråkEngelsk
Fransk
Bak kamera
RegiMichael Powell
Emeric Pressburger
ProdusentMichael Powell
Emeric Pressburger
ManusforfatterHans Christian Andersen
(eventyret)
Michael Powell
Emeric Pressburger
Keith Winter
(dialogen)
Basert påDe røde skoene 
av Hans Christian Andersen
MusikkBrian Easdale
SjeffotografJack Cardiff
KlippReginald Mills
Foran kamera
MedvirkendeMoira Shearer
Anton Walbrook
Marius Goring
Annen informasjon
Budsjett£505,581[1]
DistributørGeneral Film Distributors
Eagle-Lion Films
J. Arthur Rank Film Distributors (Vest-Tyskland)
Premiere
  • 6. september 1948 (1948-09-06) (UK)
  • 22. oktober 1948 (1948-10-22) (USA)
Eksterne lenker

De røde sko er en britisk film fra 1948 Det handler om ballerinaen Vicky Page (Moira Shearer) som er revet mellom kjærlighet og dansen. Flere av de ledende rollene spilles av profesjonelle dansere og flere av dem var knyttet til den London-baserte Royal Ballet.

Handling[rediger | rediger kilde]

På en forestilling av Ballet Lermontov ved Royal Opera House er musikk-student Julian Craster til stede for å høre ballett-partituret «Heart of Fire» som hadde blitt komponert av læreren hans, professor Palmer. Tilstede ved opptredenen er også Victoria 'Vicky' Page, en ung, ukjent danserinne med aristokratisk bakgrunn, som er der sammen med tanten sin, Lady Neston. Men ettersom «Heart of Fire» skrider frem, gjenkjenner Julian musikken som en av sine egne komposisjoner. I løpet av forestillingen mottar professor Palmer en invitasjon til en sosial sammenkomst i Lady Nestons bolig, og Boris Lermontov - selskapets impresario - blir også bedt om å delta. Julian forlater forestillingen i desillusjon over professorens plagiat av hans egen musikk.

Etter å ha hørt Julian spille, innser Lermontov at Julian var den virkelige komponisten bak Heart of Fire. Lermontov ansetter Julian ved selskapets orkester, og som assistent for selskapets dirigent Livingstone Montague. Deres nye oppsetning blir snart en dundrende suksess, og Lermontov revitaliserer kompaniets repertoar med Vicky i en av hovedrollene, og Julian får i oppgave å komponere nye partiturer. I mellomtiden har Vicky og Julian blitt forelsket, men de holder forholdet hemmelig for Lermontov. Samtidig begynner Lermontov å få sine egne romantiske følelser overfor Vicky. Han misliker derfor romantikken mellom henne og Julian, etter å ha fått vite om deres nye forhold. Julian får snart sparken, og Vicky velger å forlate selskapet sammen med Julian. De gifter seg kort tid senere og flytter til London, hvor Julian begynner å komponere sin egen opera.

En tid stund senere får Vicky besøk av Lermontov, som overbeviser henne om å returnere til selskapet for å danse sin berømte rolle en gang til. På åpningskvelden dukker Julian opp i garderoben hennes, som ønsker henne tilbake. Lermontov og Julian havner snart i en konfrontasjon. Revet mellom kjærligheten til Julian, og behovet for å danse, velger Vicky til slutt det siste. Julian, som innser at han har mistet henne, reiser til en jernbane-stasjon. Lermontov trøster Vicky og forbereder kveldens forestilling. Men Vicky løper fra teatret, for å møte Julian på perrongen ved jernbane-stasjonen. Men Vicky hopper fra en balkong, og faller foran et tog som nærmer seg - som treffer henne. Hvorvidt dette var selvmord eller drap er tvetydig.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sarah Street, Transatlantic Crossings: British Feature Films in the USA, Continuum, 2002 p 110

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]