De Danske Spritfabrikker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

De Danske Spritfabrikker er en dansk spritprodusent som eies av norske Arcus.

Virksomheten ble grunnlagt i 1881 av C.F. Tietgen og C.A. Olesen gjennom en fusjon av en rekke mindre brennevinsfabrikanter. I 1893 sluttet familiebrenneriet Brøndum seg til De Danske Spritfabrikker. Som et resultat av ytterligere oppkjøp og sammenslåinger eide De Danske Spritfabrikker i 1923 samtlige brennerier i Danmark og fikk enerett på fremstilling av sprit og gjær m.v. Dette monopolet ble først opphevet i 1973 etter at Danmark var tiltrådt EF.

Ved en av de største fusjoner i dansk forretningsliv sluttet De Danske Spritfabrikker seg i 1989 sammen med De Danske Sukkerfabrikker og Danisco. I 1995 endret virksomheten navn til Danisco A/S, men da den i 1999 ble et datterselskap av det svenske V&S Vin & Sprit AB, gikk man tilbake til det gamle navnet. Siden ble virksomheten solgt videre til det franske Pernod Ricard.

Martin Borch var i starten firmaets arkitekt, siden ble det Alf Cock-Clausen, som blant annet har tegnet den store fabrikken i Aalborg, oppført 1928-1930 i en art deco-stil, som er et særsyn på dansk jord.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Lauritz Estrup: De danske Spritfabrikker 1881-1921, 1921.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]