David Tua

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
David Tua
Født21. nov. 1972Rediger på Wikidata (51 år)
Apia
BeskjeftigelseBokser Rediger på Wikidata
Utdannet vedOtahuhu College
NasjonalitetSamoa
New Zealand
UtmerkelserOffiser av New Zealands fortjenstorden

David Tua (født 21. november 1972Aopo, Vest-Samoa) er en tidligere tungvektsbokser og tittelutfordrer. Han er kjent for en av tidenes beste venstre hook og er en av de laveste tungvektsbokserne i historien. Han er mest kjent for sine berømte knockouts og for kampen om tittelen mot Lennox Lewis i år 2000.

Som amatør deltok han i OL i Barcelona i 1992 der han representerte New Zealand. Han vant bronsemedalje efter å ha tapt mot David Izon i semifinalen, en bokser han senere beseiret som profesjonell.

I desember 1992 ble han profesjonell og gjorde seg tidlig bemerket for sin venstre hook og for sin karakteristiske hårsveis, som er av samme art som boksepromotoren Don King.

I 1996 slo han ut den fremtidige verdensmester John Ruiz på 19 sekunder. Oppfølgeren ble en direktesendt kamp mot Ike Ibeabuchi på fjernsynskanalen HBO. Kampen satte rekord i tungvektshistorien som kampen med flest registrerte slag. Tua tapte på poeng, men gjorde raskt opp efter å ha slått en annen kjent bokser Hasim Rahman. Rahman ble slått efter at gongongen hadde gått, og fikk ikke 5 minutter å lege seg på som reglene tilsier. Denne seieren ble derfor stemplet som kontroversiell.

Tua la i denne perioden kraftig på seg og måtte kjempe en hard kamp mot vekten for å kunne finne seg selv igjen. Han var likevel vurdert som en av de beste bokserne i verden og fikk tittelkamp mot mester Lennox Lewis i 2000. Kampen fant sted på Mandalay Bay kasino i Las Vegas.

Lewis vant en klar seier på poeng og med unntak av 2 runder var det en parademarsj for den regjerende mesteren. Lewis klarte likevel aldri å skade Tua. Kampen ble kritisert for å være svært kjedelig.

Etter å ha tapt en jevn kamp mot Chris Byrd i 2001, måtte han ut i returkamp mot Hasim Rahman i 2003. Rahman ledet lenge, men Tua vant de siste rundene og klarte å sikre seg uavgjort.

Etter å ha vært inaktiv i over 2 år sanket han 8 strake seire frem til sin siste kamp i 2007.

Siden har han blitt slått personlig konkurs, og en ny kamp skulle etter planene gå av stabelen i 2009. Tua har aldri vært offisielt knocket ned som profesjonell, men ble slått i bakken i siste runde mot Hasim Rahman. Dette er likevel ikke regnet som en offisiell knockout.

Tua har alltid vært høyt ranket i tungvektsdivisjonen, men har likevel bare fått en tittelkamp.

I 2019 ble Tua utnevnt til offiser av New Zealands fortjenstorden for sin innsats for ungdom, boksing og samfunnet.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Queen's Birthday Honours 2019» (engelsk). Department of the Prime Minister and Cabinet. Besøkt 8. juni 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]