David Paterson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
David Paterson
Født20. mai 1954Rediger på Wikidata (69 år)
Brooklyn
Beskjeftigelse
Embete
  • Guvernør i New York (2008–2010)
  • Lieutenant Governor of New York
  • member of the State Senate of New York
  • Lieutenant Governor of New York (2007–2008) Rediger på Wikidata
Utdannet vedColumbia University
Maurice A. Deane School of Law
Hofstra University
Hempstead High School
EktefelleMichelle Paige Paterson
FarBasil Paterson
PartiDet demokratiske parti
NasjonalitetUSA
Signatur
David Patersons signatur

David Alexander Paterson (født 20. mai 1954 i Brooklyn, New York) er en amerikansk politiker. Paterson er tilidgere guvernør i New York.

Biografi[rediger | rediger kilde]

David Paterson ble født i Brooklyn i New York. Som liten ble han rammet av en infeksjon som førte at han ble nesten blind. Til tross for handikappet gjorde Paterson det svært bra på skolen. Paterson er engasjert i sport og spiller selv basketball. Han fullførte i 1999 New York City Marathon.


Politisk bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Patersons far, Basil Paterson, var en framtredende politiker, og David bestemte seg raskt for å gå i hans fotspor. Bare 31 år gammel ble han valgt inn i New York States senat. I 2002 ble han demokratenes mindretallsleder. Paterson la grunnlaget for at demokratene kunne komme til makten i New York State, til tross for at han innledet samarbeid med flere republikanske politikere. Han ble i 2006 valgt til viseguvernør i delstaten New York, for så 17. mars 2008 å avløse Eliot Spitzer som guvernør etter at sistnevnte ble avslørt som kunde hos en prostitusjonsring. På dette tidspunktet var det kun én annen sort guvernør i USA. Til tross for at David Paterson er nesten blind har han klart å oppnå en høy politisk posisjon. David Paterson, som har en juridisk utdannelse, var delstatssenator 19852006.

Avsløringer februar 2010[rediger | rediger kilde]

I begynnelsen av februar 2010 begynte det å gå rykter om at The New York Times satt på et stort skup om Paterson som ville føre til at han ville slutte.[1] 9. februar, før New York Times hadde publisert noe, holdt han en pressekonferanse hvor han blant annet klaget på at Times ikke gjorde noe for å stoppe ryktene.[2] Avsløringene kom lenge etter ryktene, og førte til at Paterson annonserte at han ikke ville stille til gjenvalg. Han skulle blant annet ha fått en kvinne til å ikke vitne mot Patersons venn, og avgitt falsk forklaring under ed.[3][4][5][6]

Etter avsløringene sluttet flere av Patersons viktige medarbeidere.[7] Det ble et stort press på at Paterson måtte trekke seg, blant annet brukte New York Post forsiden sin på å skrive «Time to go, Dave».[8] Også andre medier mente han burde trekke seg.[9][10] Det gjorde også New York-senatoren Kirsten Gillibrand, med forbehold om at ryktene stemte. Gillibrand ble i 2009 innsatt av Paterson.[11]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Eliot Spitzer 
Guvernør i New York
(2008–2010)
Etterfølger:
 Andrew Cuomo