David Kvebæk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
David Kvebæk
Født11. aug. 1933Rediger på Wikidata
Død22. des. 2013Rediger på Wikidata (80 år)
BeskjeftigelseFamilieterapeut, kunstmaler Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
UtmerkelserKongens fortjenstmedalje

David Johnny Kvebæk (født 11. august 1933 i Fetsund, død 22. desember 2013)[1] var en norsk familieterapeut, forfatter, foredragsholder og kunstmaler. Gjennom sin virksomhet som ledende familieterapeut ved Modum Bads Nervesanatorium på Vikersund var Kvebæk sentral i oppbyggingen av familieterapi som fagområde i Norge. Han var også den første personen med tittelen «familieterapeut» i Norge, og en av grunnleggerne av tidsskriftet Fokus på familien. Kvebæk har skrevet en rekke bøker og artikler. Begrepene «selvfølelse» og «det myndiggjorte menneske» er grunnleggende i hans tenkning og filosofi om samliv i familier og samhandling på arbeidsplassen.

Kvebæk var bror til musikerne Harry Kvebæk, Erik Kvebæk og frisøren (og fiolinist) Willy. Både David, Harry og Erik har blitt dekorert med Kongens fortjenstmedalje i gull. Kvebæk utdannet seg først til elektriker, men senere til prest ved Metodistkirkens teologiske seminar i Gøteborg. Han giftet seg med Reidun Marie Rønning, og de var prestefamilie i Metodistkirken i noen år i Jevnaker, Levanger, Kristiansand, før Kvebæk kom til Modum Bads Nervesanatorium som vikarierende sykehusprest i 1968. I 1969 ble Kvebæk ansatt av Gordon Johnsen for å bidra i oppbyggingen av Familieavdelingen ved Modum Bads Nervesanatorium. Kvebæks arbeid i familieavdelingen og samarbeid med sin venn og mentor, overlege Gordon Johnsen ved Modum Bads Nervesanatorium, førte med seg et livslangt engasjement for psykiatri, og nyvinninger på feltet samliv og familieterapi.

Gjennom sin virksomhet som familieterapeut, med tusenvis av konsultasjoner, utforsket Kvebæk teorier og metoder til bruk i sin praksis. Han var av de første som tok i bruk ordet «selvfølelse» i Norge.[2] Utviklingen av teorien om «det myndiggjorte menneske» og «The Kvebaek Sculpture Technique» (KST)[3] er faglige nyvinninger som Kvebæk har vunnet stor anerkjennelse for innen fagfeltet familieterapi både i Norge og i USA. Senere kom KST i anvendelse også i arbeidsmiljøer (KST- management version).

Kvebæk ble en ettertraktet foredragsholder. Han dro på foredragsturné til USA ved to anledninger på 70-tallet. Han kom der i kontakt med professorene David H. Olson, David Fournier og Ron Cromwell. Som en følge av dette samarbeidet ble KST gjort til gjenstand for en rekke forskningsarbeider.

Fra 1986 til pensjonsalder arbeidet Kvebæk som foredragsholder og rådgiver for næringslivet. På sin 60-årsdag debuterte Kvebæk som kunstmaler med sin første separatutstilling blant i alt seks. I samarbeid med samledikter Svein Ellingsen og komponist Arnfinn Øyen utarbeidet Kvebæk liturgien til Andreasmessen. Andreasmessen er en generasjonsgudstjeneste og er en del av et større konsept, som skal knytte generasjonene sammen, bl.a. med husandakter.

I 2010 ble David Kvebæk dekorert med Kongens fortjenstmedalje i gull.[4]

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

 • Frøshaug, H., D.J. Kvebæk, I.S.Ravnsborg (red.) (1975): Visjon og vilje – Gordon Johnsen 70 år. Oslo: Fabritius.
 • Kvebæk, D. (1980) Ekteskapet: duett eller duell? (1980) Oslo: Fabritius.
 • Cromwell, R., D.Fournier, D.Kvebaek (1980): The Kvebaek Family Sculture Technique: a diagnistic and research tool in family therapy. Jonesboro, Tenn.: Pilgrimage.
 • Kvebæk, D. (1981) Ta tid til kjærlighet. Oslo: Luther.
 • Kvebæk, D. (1983) Surt og søtt om Salamo og samliv. Oslo: Ansgar.
 • Kvebæk, D. (1986) Ditt rom i mitt hus. Oslo: Aventura.
 • Kvebæk, D. (1986) Ditt rom i mitt hus. Arbeidsbok. Oslo: Aventura.
 • Kvebæk, D. (1989) Alt som betyr noe lærte jeg som barn. Oslo: Aventura.
 • Kvebæk, D. (1990) Det myndiggjorte menneske. Oslo: Aventura.
 • Kvebæk, D. (1992) Skulpturtesten: en veiledningsbok i bruken av The Kvebaek Family Sculpture Technique (KFST). Oslo: Aventura.
 • Kvebæk, D. (1993) Likevel. Malerier, Eidsvoll sentrum 7. august-21.august 1993. Eidsvoll: Galleri 1814.
 • Kvebæk, D. (1998) Far, hvor er du? Oslo: Verbum
 • Kvebæk, D. (2000) Bønn for barna. Oslo: Verbum.
 • Kvebæk, D. (2003) Med penn og pensel: en skissebok med minner fra Fetsund lenser. Fetsund: Fetsund lenser.
 • Aasheim, A. og D. Kvebæk (2003) Inspirasjon i hverdagen: inspirasjonskilde til hverdag og fest. Malerier. Spydeberg: Kompetanseunionen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]