Dana

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Dana Scallon i 1970

Dana Rosemary Scallon, bedre kjent som Dana, er en irsk sanger og tidligere politiker. Hun ble født som Rosemary Brown den 30. august 1951 i London, Storbritannia og vokste opp i Derry, Nord-Irland. Karrieren hennes begynte da hun vant Eurovision Song Contest 1970 med «All Kinds of Everything», som senere skulle bli en verdenshit og millionselger.

Dana er katolikk, og har i tillegg til å synge keltisk musikk, folkemusikk og pop også skrevet og fremført mye kristelig musikk. Etter seieren i Eurovision Song Contest har karrieren hennes til nå omfattet over 30 singler og 30 album.

Hun ble oppfordret til å delta i det irske presidentvalget i 1997, og overrasket mange ved å havne på tredjeplass. Etter enda mer overtalelse gikk hun med på å returnere til politikken to år senere, og lykkes med å bli Connaught Ulsters første kvinnelige medlem av Europaparlamentet.

Dana var dommer under Eurosong 2008, som valgte ut hvilket bidrag som skulle delta for Irland i Eurovision Song Contest 2008. Hun skapte kontroverser da hun høylytt klagde over vinnerbidraget Dustin the Turkey og mente at Irland heller burde trekke seg fra konkurransen enn å sende Dustin.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forrige vinner:
 Salomé, Lulu, Lenny Kuhr og Frida Boccara 
Vinner av Eurovision Song Contest
Neste vinner:
 Séverine