Damernes yndling

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Damernes yndling
orig. Die Konservenbraut
Generell informasjon
GenreStumfilm, filmkomedie
Utgivelsesår1915
NasjonalitetTyskland
Lengde58,0 min.
SpråkTysk, ingen (dialog)
Bak kamera
RegiRobert Wiene Rediger dette på Wikidata
ManusWalter Turszinsky Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Oskar Messter
Foran kamera
MedvirkendeMargarete Kupfer, Senta Söneland, Paul Biensfeldt, Guido Herzfeld Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Filmformat1,33:1
Farve/s.hvSort/hvitt Rediger dette på Wikidata
FilmselskapMesster Film Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)Messter Film
Premiere(r)1915
Eksterne lenker

Damernes yndling (Die Konservenbraut) er en tysk stumfilm fra 1915 regissert av Robert Wiene.

Handling[rediger | rediger kilde]

I sentrum av handlingen estår en svært attraktiv hermetikk-produsent som blir elsket av alle kvinnene han ansetter. Men en dag må han innse at selskapet hans befinner seg på randen av konkurs. Så kommer han på en strålende idé: Han annonserer i en avis og meddeler at restlageret hans på 300 000 bokser er til salgs, og at tre av disse boksene kommer til å inneholde en beskjed som garanterer den heldige vinnerens ekteskap med den attraktive fabrikk-eieren. Ettersom han selvfølgelig ikke kan gifte seg hvis det kommer tre forskjellige personer med hver sin beskjed, så er det bare den som møter opp på kontoret hans først med en av beskjedene som kommer til å vinne konkurransen hans.

Ideen får raskt gjennomslag, og mange bokser ble solgt på svært kort tid. Hermetikken blir også etterspurt blant den kvinnelige arbeidsstyrken, hver eneste kvinne ønsker å bli sjefens brud. Den første finneren er en fyldig, eldre gjestgiver som er enke. Den andre finneren blir en vakker ung skuespillerinne. Den eldre gjestgiverens kone skynder seg til fabrikken tidlig om morgenen, og er den første vinneren som dukker opp. Men ettersom fabrikk-sjefen ikke har dukket opp enda, må hun vente. Hun setter seg ned, og sovner snart. I mellomtiden har imidlertid den attraktive skuespilleren også kommet, og når fabrikk-sjefen også kommer dit erklærer han henne umiddelbart som sin forlovede. Kort tid senere våkner imidlertid den eldre enken for sent. Men hun nekter å la seg kaste ut av fabrikken på denne måten, og insisterer på rettighetene til den som kommer først.

En konflikt bryter derfor løs mellom de to kvinnene om hermetikk-produsenten, og til slutt forlater begge kvinnene kontoret i raseri - men ikke uten å først ytre deres villeste forbannelser og løfter om hevn, og truende juridiske konsekvenser. Den så ønskede mannen sender deretter en representant for å be om hånden til enken, som faktisk var den første som kom. Mens hans representant er opptatt med dette holder fabrikk-sjefen en tale for alle sine ansatte. Han gir dem også en liten gave i form av en boks med hermetitt til hver person. Men en av disse boksene viser seg snart å inneholde den tredje beskjeden, hvor den heldige vinneren kan bli forlovet med sjefen deres.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

  • Paul Biensfeldt
  • Bogia Horska
  • Guido Herzfeld
  • Margarete Kupfer
  • Senta Söneland.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]