Seon av Balhae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Dae Insu»)
Seon of Balhae
Hangul: 선왕 (f.: 대인수)
Hanja: 宣王 (f.: 大仁秀)
RR: Seon wang (f.: Dae In-su)
MR: Sŏn wang (f.: Tae In-su)
Konge av Balhae
Født?
Korea
Død830
Regjeringstid818 - 830
Balhae med den utstrekning kongedømmet fikk under kong Seon.

Seon of Balhae eller Dae In-su (født ?, død 830) var 10. konge i det koreanske kongedømmet Balhae. Han gjenreiste den nasjonal storhet, og huskes i dag for å ha vært Balhaes siste store monark, før kongedømmet gikk i oppløsning.

Dae Insu var fjerde generasjon etter Dae Jo-yeongs yngere bror Dae Ya-bal. Han gjenreiste den kongelige autoriteten og styrket hæren vesentlig. Kong Seon fokuserte på ekspansjon, og ledet militære kampanjer som absorberte mange av de nordlige Malgalstammene, inkludert Heishui Mohe. Sørvestre Lille-Goguryeo i Liaodong ble erobret og kongen beordret også ekspansjon mot sør inn i kongedømmet Silla.

I sine 12 år sendte kong Seon diplomater til Japan fem ganger, der målet ikke bare var det diplomatiske, men også det handelsmessige. Balhaediplomatene var anerkjent i Japan, selv om en der gjerne så at det kom noen færre ettersom de kostet en del å underholde de utenlandske gjestene. Den balhae-japanske handelsruta over Japanhavet ble en av Japans viktigste handelsruter.

Kong Seon døde i 830 og hans barnebarn Dae Ijin ble ny Balhaekonge.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Gan av Balhae 
Konge av Balhae
(818830)
Etterfølger:
 Dae Ijin