Hopp til innhold

DX-ing

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
QSL-kort fra Radio Moskva
QSL-kort fra Radio Korea, Seoul (tekstsiden)

DX-ing er å motta radiosignaler, gjerne over lange avstander via radio. Utøveren av aktiviteten kalles for DX-er. Langdistansen avgjøres av hvilken frekvens og bølgespredningsegenskapene i ionosfæren. Kortbølgebåndet ligger mellom 1,8 MHz-30 MHz, noe som gjør det mulig med radiokontakt fra andre kontinenter via refleksjon av radiosignaler i atmosfæren. For VHF, UHF og SHF eksisterer det et mye strengere syn på hva en DX-kontakt innebærer, avstandene varierer fra 25 til 100 mil. En DX-er mottar bare signaler, de sender ikke signaler, noe for eksempel en radioamatør gjør. DX er en gammel telegrafisk term som betyr signal som ferdes langt.

DX-eren skriver en rapport og sender til radiostasjonen det lyttes til, der det oppgis tidspunkt for lyttingen, dato, frekvens, sted lyttingen skjer fra, hva programmet inneholder samt i hvilken kvalitet en mottar signalet. Radiostasjonen svarer forhåpenligvis med et QSL-kort for å bekrefte mottak av rapporten. DX-eren samler på kortene og kan på den måten dokumentere hva vedkommende har hørt på. Kort fra stasjoner med svakere signaler rangeres høyere enn tilsvarende fra stasjoner med sterke signaler.

DX-ing er mest vanlig på kortbølge, men kan også skje på mellombølge og FM, selv om disse signalene ikke spres like langt som kortbølgesignalene fordi radiosignalene går horisontalt ut fra senderen. Kortbølgesignalene reflekteres imidlertid av ionosfæren, et elektrisk ladet sjikt høyt over jordoverflaten, og kan derfor nå mye lengre enn mellom- og langbølgesignaler. Mellombølgesignaler kan reflektere på samme måte i mørket, men i mindre grad. Signaler fra FM- og TV kringkastere kan også nå langt under visse meteorologiske forhold. Da kan man i Norge for eksempel høre italienske radiostasjoner på FM-båndet. Ofte blir lydkvaliteten svært god, men dette varer som oftest i få minutter. Deretter kan en i enkelte tilfeller høre en annen stasjon på samme frekvens.

Antall norske DX-ere har gått tilbake de senere år, noe som antas å være forårsaket av streamingtjenester på internett.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]