DECnet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

DECnet er en samling nettverksprotokoller som ble skapt av Digital Equipment Corporation. Den ble opprinnelig lansert i 1975 for å knytte to PDP-11 minidatamaskiner sammen, men utviklet seg til en av de første peer-to-peer nettverksarkitekturer, og transformerte DEC til en drivkraft innenfor nettverk i 1980-årene. DECnet var opprinnelig bygd opp med tre lag, men utviklet seg senere (1982) til en syv-lags Open Systems Interconnection-kompatibel netteverksprotokoll.

DECnet ble i utgangspunktet bygd rett inn i flaggskipoperativsystemet VMS som ble utviklet av DEC. Senere ble det portert til DEC Ultrix, såvel som til Apple Macintosh og IBM PC som kjørte varianter for DOS og Windows under navnet DEC Pathworks, slik at disse systemene kunne knytte seg til DECnet-nettverk med VAX-maskiner som terminaler. En versjon med åpen kildekode ble utviklet for Linux.[1] DECnet kode i Linuxkjernen ble merket som avleggs den 18. februar 2010.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ [1]
  2. ^ Linux Kernel Changelog, 2010-02-18. Christine Caulfield, Orphan DECnet «Archived copy». Arkivert fra originalen 11. august 2011. Besøkt 25. juli 2016.  «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 11. august 2011. Besøkt 14. februar 2018. 
Denne informatikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.