Crystal Palace-dinosaurene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dinosaurmodellene under konstruksjon ved Benjamin Waterhouse Hawkins studio i Sydenham.
Iguanodonskulpturer i parken

Crystal Palace-dinosaurene (også kjent som Dinosaurusparken) er en serie skulpturer av dinosaurer og andre utdødde dyr i Crystal Palace i London. Skulpturene ble utformet og stilt opp i perioden fra 1852 til 1854 og er de første skulpturelle avbildninger av dinosaurer, som på dette tidspunktet nettopp var oppdaget. Skulpturene er designet og utformet av billedkunstneren Benjamin Waterhouse Hawkins med hjelp av Richard Owen og de har vært fredet siden 1973.

Selve utformningen av skulpturene anses i dag for unøyaktige i forhold til den aktuelle viten om dinosaurer, men de anses som betydningsfulle for å gi et bilde av datidens vurdering av dinosaurenes utseende på det tidspunkt hvor deres eksistens nettopp var oppdaget.

Etter at den store Verdensutstillingen i London i 1851 stengte i oktober samme år, ble utstillingsbygningen Krystallpalasset kjøpt av det nydannede Crystal Palace Company og bygningen ble flyttet til Sydenham Hill i den sydlige delen av London. Området rundt bygningen var renovert og lagt ut til offentlig park med ornamentale haveanlegg, oppstilling av statuer og skulpturer og utforming av to nyanlagte kunstige innsjøer. Som en del av dette prosjektet ble Benjamin Waterhouse Hawkins anmodet om å utforme de første modellene av forskjellige utdødde dyr i naturlig størrelse til oppstilling i parken. Han hadde opprinnelig planlagt bare å avbilde utdødde pattedyr, men aksepterte å bygge skulpturer av dinosaurer under rådgivning av Richard Owen, en av datidens mest anerkjente biologiske eksperter innenfor området.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]