Cristóbal de Oñate

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Cristóbal de Oñate (født 1504, død 1567 i Pánuco i Zacatecas) var en baskisk-spansk conquistador og gruvebaron. Han var aktiv er erobringen og styret av Ny-Spania, og grunnla blant annet byen Guadalajara i det som i dag er Mexico.

De Oñate kom til Amerika i 1524 som assistenten til Rodrigo de Albornoz, og i 1529 ble han med i Nuño Beltrán de Guzmáns ekspedisjon i det vestlige Mexico. Erobringen av området tok et par år, og førte til opprettelsen av provinsen Nueva Galicia. I 1531 grunnla de Oñate byen Guadalajara, men i årene som fulgte ble byen flyttet hele tre ganger på grunn av diverse problemer med beliggenheten.

I løpet av erobringen av Zacatecas var det blitt funnet sølv, og gruvedriften gjorde de Oñate og partnerne til noen av Ny-Spanias rikeste menn. De Oñate slo seg ned ved gruvene ved Pánuco, og fikk sammen med hustruen Catalina (født de Salazar de la Cadena) flere barn, blant annet den senere oppdageren Juan de Oñate. Cristóbal de Oñate fungerte også som guvernør av Nueva Galicia i flere perioder.