Le Cordon Bleu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Cordon Bleu»)
Le Cordon Bleu
LandFrankrike
Grunnlagt1895
KommuneParis
Nettstedwww.cordonbleu.edu
Beliggenhet
Kart
Le Cordon Bleu
48°50′17″N 2°18′01″Ø

Le Cordon Bleu (fransk for «blått bånd») er en internasjonal kjede av kulinariske skoler som underviser i fransk kokekunst.

Skolene stammer fra L'Ordre des Chevaliers du Saint Esprit, en fransk ridderorden etablert i 1578. Hvert medlem ble tildelt Korset av Den hellige ånd, som hang i et blått bånd. Ordenen ble kjent for sine ekstravagante og luksuriøse banketter, som fikk navnet cordon bleu. Bankettene tok slutt med den franske revolusjon, men navnet forble synonymt med ypperlig matlaging.

Navnet ble tatt i bruk av det kulinariske tidsskriftet La Cuisiniere Cordon Bleu, grunnlagt tidlig på 1800-tallet. Tidsskriftet begynte å tilby spesielle undervisningstimer av noen av de beste kokkene i Frankrike. Dette vokste til å bli en kulinarisk skole som åpnet i Paris i 1895 og som snart ble en av de mest prestisjetunge kulinariske skolene i verden.

I 1990 ble skolen internasjonal da den åpnet en avdeling i London. Senere har det kommet avdelinger i Adelaide, Sydney, Seoul, Ottawa, Tokyo, Lima og flere byer i USA. Totalt studerer 12 000 elever ved Cordon Bleu-skoler hvert år.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]