Coop Dagligvaruhandel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Coop Dagligvaruhandel
Coop logo.svg
Konsum i Krokek 2007.jpg
Svensk orgnr.556030-5921
BransjeDetaljhandel
Etablert1. januar 2002
Eier(e) Coop DagligvaruhandelRediger på Wikidata
Hovedkontor Solna i Sverige
LandSverige
Styreleder Lars N. J. Idermark
Adm. dir. K. Jonny Olsson
Antall ansatte5 680 (desember 2008)
Omsetning21, 567 milliarder SEK (2008)
Nettsted Offisielt nettsted (sv)
Coop Forum i Norrköping
Coop Extra i Nyköping

Coop Dagligvaruhandel (tidligere Coop Sverige) er en virksomhet innen Kooperativa Förbundet (KF) og driver dagligvarehandel gjennom butikkjedene Coop Konsum, Coop Forum, Coop Nära, Coop Extra og Coop Bygg i tillegg til Mataffären.se og Daglivs i Stockholmsområdet.

Coop Dagligvaruhandel driver dagligvarehandel for de fem konsumentföreninger som ikke selv driver med handel. Virksomheten omfatter cirka 55 % av den kooperative dagligvarehandelen i Sverige.

Butikkjeder[rediger | rediger kilde]

Coop Nära er små butikker som har lange åpningstider, og målet er å ligge nære kundene.

Coop Konsum er navnet på de fleste butikkene som drives av Coop. Coop Konsum ble til da Coop valgte å samle alle butikkene under samme varemerke. De butikkene som tidligere var Gröna Konsum ble nå Coop Konsum. Den første butikken som byttet navn til Coop Konsum var Coop Konsum Eriksberg, nå Coop Extra Eriksberg, som byttet navn i november 2001. De øvrige butikkene fulgte etter i begynnelsen av 2002. Coop Konsum-kjeden består av 401 butikker (per januar 2008). 13 større butikker har skiftet konsept til Coop Extra.

Coop Extra er den nest største av butikkjedene og har som mål å «være stedets beste dagligvarebutikk». Den første Coop Extra-butikken åpnet i 2006.

Coop Forum er den største butikkjeden og omfatter mange av de stormarkedene som tidligere het Obs!, Robin Hood, B&W eller Prix (den siste Prix-butikken i Sverige lå i Hofors og ble omprofilert til en Coop Extra-butikk i 2009). Før navneendringen til Coop Forum i 2001 hadde KF 914 Konsum-butikker, 32 Obs!-stormarkeder, 10 B & W-stormarkeder, 16 Robin Hood og 33 Prix-varehus.

Det finnes tre ulike former for Coop Forum-butikker, avhengig av hvor stor butikken er. Butikkens størrelse avgjør også hvor stort utvalget er. Coop Forum drives enten av Coop eller av en lokal konsumentförening (som en franchiselignende avtale med Coop).

I løpet av 2015 og 2016 ble alle Coop Forum-butikkene i sørlige Sverige renovert, og samtidig har de blitt omprofilert til Stora Coop.

Coop Bygg er en byggvarekjede som finnes på 45 steder (per januar 2008) i Sverige. Butikkene er Coop Forum-butikker med bygg- og hageavdeling og henvender seg til «gjør-det-selv» som Coop selv.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]